Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejDla wielu Polaków idealną formą wypoczynku w majowe weekendy będzie grillowanie na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi.
Podczas tegorocznych weekendów majowych na pewno nie zabraknie imprez grillowych. Wieczory są coraz cieplejsze i dłuższe, co sprzyja relaksowi i rozrywkom. Na majowe grillowanie warto dobrze się przygotować.
Myśląc o tak miłej perspektywie ciepłych wieczorów warto więc pomyśleć o zaplanowaniu grilla. Z mięs zawsze doskonale spisują się tłuste gatunki, ponieważ mięso po grillowaniu pozostaje soczyste. Poza tym tłuszcz jako nośnik smaku sprawia, że właśnie takie mięso smakuje najlepiej. Dlatego też boczek, karkówka czy skrzydełka z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością pomimo mody na liczenie kalorii. Zawsze można połączyć grillowanie z aktywnością fizyczną bądź też przyrządzić mniej kaloryczne potrawy - drób, ryby i warzywa z grilla. Dlatego też z powodzeniem można przygotować też warzywne propozycje. Do najpopularniejszych warzyw z rusztu należą papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się również cebulą, kukurydzą czy ziemniakami. Grillować można także szparagi i pomidorki koktajlowe, a nawet grzyby. Zwykle w tym celu wykorzystuje się pieczarki lub boczniaki. Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy zamarynować wcześniej w przyprawach dedykowanych do dań grillowych - nadać im smak ziołowy, pikantny lub tradycyjnie - klasyczny.
Po grillowe inspiracje zapraszamy >>TUTAJ<<
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej