Aktualności

Klasycznie, pikantnie i ziołowo, czyli najlepsze smaki na grilla

Grillowanie jest jednym z ulubionych sposobów spędzania czasu Polaków. Nic w tym dziwnego! Grill to nie tylko pyszne jedzenie, ale też znakomita okazja, żeby zorganizować przyjęcie.

Latem, kiedy tylko robi się trochę cieplej, umawiamy się na spotkania przy ruszcie. To, co będziemy jeść wymaga przygotowania. Musimy zadbać też o napoje, naczynia, sztućce, miejsca do siedzenia i stoliki. Spraw, o których trzeba pomyśleć wcale nie jest tak mało. Nie powinniśmy się tym przerażać. W porównaniu z przyjęciami czy uroczystymi kolacjami, grill to pestka!

Jakie mięso na grilla?

Gdy myślimy o jedzeniu z grilla, przede wszystkim przychodzi do głowy karczek i kiełbasa, ale przecież na tym repertuar dań z rusztu wcale się nie kończy. Znakomicie smakują również różnego rodzaju ryby z grilla (np. pstrąg), a także warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka) czy nawet owoce. Banan nadziewany czekoladą upieczony na grillu to prawdziwa poezja smaku! Pamiętajmy więc, że nie musimy się ograniczać do kiełbasek, karkówki i boczku i śmiało możemy próbować innych pomysłów na dania.

Oprócz tego, co na grillu się piecze, istnieje wiele dań i produktów będących dodatkami do grilla. Najważniejsze są oczywiście sałatki. Istotne jest także przygotowanie różnych przegryzek, a także sosów – od keczupów i musztard, przez chrzany aż po dipy.

Czym przyprawiać dania na grilla?

Czy warto przyprawiać grillowane jedzenie? Zdecydowanie tak! Choć sam proces pieczenia nad ogniem nadaje naszym smakołykom wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku, to jednak warto dodać przygotowywanym potrawom trochę aromatu. Czym przyprawiać grillowane jedzenie? Możliwości jest bardzo dużo i wszystko zależy od naszych preferencji. Nie ma jednej generalnie obowiązującej zasady co do tego, jakich przypraw należy używać. Niewątpliwie sporym ułatwieniem będzie skorzystanie z gotowej mieszanki. To o tyle dobre rozwiązanie, że sami nie musimy martwić się o zdobywanie poszczególnych składników przyprawy, ustalanie ich proporcji i mieszanie. Wszystko to robią za nas specjaliści.

Jakie mieszanki przyprawowe mamy do wyboru?

Fanom pikantnego  mięsa o intensywnym smaku i aromacie polecamy Grill – przyprawę pikantną Prymat. W jej skład wchodzą między innymi takie przyprawy jak: papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, chili, rozmaryn, pieprz czarny, ziele angielskie, sól, a także najlepszej jakości warzywa suszone: czosnek, marchew, cebula. Mieszanka sprawdzi się znakomicie w przygotowywaniu wszelkiego rodzaju mięs z grilla, a także szaszłyków. Jeśli lubimy ognisty i wyrazisty smak mięsa, sięgnijmy po przyprawę pikantną!

Tym, którym nie zależy na ostrości potraw i cenią bardziej klasyczne smaki, polecamy Grill – przyprawę klasyczną Prymat. Nadaje się ona nie tylko do mięs, ale również ryb, warzyw, a nawet owoców. Znakomicie pasuje do szaszłyków. Fani subtelnego aromatu z pewnością docenią Grill – przyprawę ziołową Prymat. Doskonale współgra ona z mięsem i warzywami, a szczególnie dobrze łączy się z delikatnymi w smaku rybami i owocami morza.

Wszystkie przyprawy dostępne są w dwóch opakowaniach – w formie tradycyjnej - w saszetce oraz w tubie, która jest bardzo wygodna w zastosowaniu – można ją wszędzie postawić i idealnie nadaje się do wzięcia na grilla.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies