Weź udział w konkursie TOP POLSKI SMAK!
Nowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejKarnawał to najbardziej radosny okres w całym roku. To czas przepełniony przyjęciami, domówkami, spotkaniami w gronie najbliższych i przebieranymi imprezami. Bez wątpienia nieodłączną częścią tej dobrej zabawy jest wyśmienite jedzenie, którego nie może zabraknąć na uginającym się od nadmiaru przekąsek stole.
W Polsce karnawał obchodzony jest od wieków, a jego okres przypada od święta Trzech Króli do Wielkiego Postu. W tym czasie chętnie udajemy się na bale, imprezy kostiumowe, ale również organizujemy spotkania w mniejszym, bardziej kameralnym gronie i urządzamy popularne prywatki. Te niezwykłe wieczory, spędzone w miłym towarzystwie, są również znakomitą okazją do wspólnego zajadania się pysznymi przekąskami.
Przygotowanie karnawałowego menu to wyzwanie dla niejednej gospodyni. Wiadomo, że pracy będzie sporo, a możliwości domowej kuchni są nieco mniejsze niż tej w restauracji. Dlatego dania muszą być dość proste w przygotowaniu i uniwersalne, ale oryginalne, aby zaskoczyć gości nowymi smakami i oczarować swoim kulinarnym talentem. W imprezowym jadłospisie nie powinno zabraknąć przekąsek typu "finger food", czyli małych porcji do zjedzenia "na raz", apetycznych spring rollsów oraz lekkich sałatek. Z dań na ciepło można przygotować strogonow lub ugotować rozgrzewającą zupę. Warto też zadbać o słodkości, po wytrawnej uczcie domowe ciasto może zachwycić niejedno podniebienie.
Nowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcej