Aktualności

Kalafior – jesiennie

Dobrze znany nam kalafior pochodzi z Cypru, gdzie nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe.

Kalafior to wyjątkowy składnik w kuchni. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy ryb, ale świetnie sprawdzi się również w roli samodzielnej potrawy. W Polsce najczęściej podajemy go z zasmażaną bułką tartą lub w cieście naleśnikowym. Chętnie gotujemy zupę kalafiorową czy wykorzystujemy go w sałatkach. Kalafiora można podawać również zapieczonego pod beszamelem, z dodatkiem Przyprawy Uniwersalnej i tartego sera.

Jak kupować kalafior? By mieć pewność, że kalafior jest świeży, należy się mu przyjrzeć - powinien mieć jednolitą barwę, nie mieć uszkodzeń i ciemniejszych plamek. Liście powinny być jasnozielone i sztywne.

Zapraszamy tymczasem na Aromatyczną zupę kalafiorową z indykiem!

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies