Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejGrillowanie jest proste! Wystarczy gorący ruszt i kilka prostych składników, aby cieszyć się prawdziwą ucztą. Na Twoim grillu nie może zabraknąć soczystego, aromatycznego mięsa i zastanawiasz się, jak osiągnąć w tym perfekcję? Każdy mistrz grillowania ma swoje sprawdzone sposoby na idealną karkówkę, kiełbaski i żeberka z grilla. Czytaj dalej i dowiedz się, jak przygotować mięso na ruszt, aby zawsze smakowało wybornie.
Jakie mięso na grilla?
Odpowiedni dobór tego, co pojawi się na Twoim stole, to podstawa. Nie każdy rodzaj mięsa dobrze sprawdzi się na ruszcie. Co więcej, w zależności, jakie produkty wybierzesz, nieco inaczej może wyglądać sam proces obróbki cieplnej. Mięso nie powinno być zbyt suche ani chude. Tłuszcz wytapia się w trakcie grillowania i jest nośnikiem smaku. Niezwykle ważną rolę odgrywa też marynata. Warto dobrać ją, po pierwsze, do rodzaju mięsa i, po drugie, do własnych preferencji.
Dobre mięso na grilla to na przykład karkówka wieprzowa. Ma odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu zdjęta z rusztu jest bardzo soczysta i aromatyczna. Amerykański grill kojarzy się przede wszystkim ze stekami wołowymi. Nic dziwnego, antrykot czy rostbef są idealne do przygotowania w ten sposób. Ważne jest, aby wybrać porcję mięsa o odpowiedniej grubości. Delikatny indyk czy kurczak również będą dobrze smakować, a jeśli zastanawiasz się, jakie mięso na szaszłyki z grilla sprawdzi się najlepiej, to odpowiedzią na to pytanie jest właśnie drób.
Osoby kochające kuchnię śródziemnomorską nie mogą też zapomnieć o rybach. Łosoś, dorada, halibut, dobrze doprawione, z cytrusową nutą i świeżymi ziołami smakują wybornie.
Mięso na grilla – marynata
Nawet najlepsze mięsa na grilla potrzebują marynaty. Dlaczego? Marynata zapewnia nie tylko smak, ale też soczystość i apetyczny kolor. W internetowym sklepie Prymat oraz na półkach sklepów stacjonarnych znajdziesz przyprawy z serii na grilla. Przygotujesz z nimi szybkie i bogate w smaku marynaty, dopasowane do rodzaju mięsa.
Jeśli położymy na ruszcie karkówkę bez wcześniejszej obróbki, stanie się ona łykowata i trudna do pogryzienia. Przyprawa do karkówki GRILL Prymat to sposób na soczyste mięso. Gotową mieszankę przyprawową wystarczy połączyć z oliwą i natrzeć nią mięso. Po kilku godzinach w lodówce karkówka będzie gotowa na ruszt.
Sprawdź też przyprawę Kurczak GRILL Prymat. To mieszanka ziół i przypraw, m.in. papryki słodkiej, czosnku, kolendry, kminku i delikatnie ostrej nuty chilli. Nieco inne akcenty smakowe znajdziesz w kompozycji Grill przyprawa pikantna Prymat. Wyczuwalne są w niej rozmaryn, jałowiec, czosnek, kolendra, chilli i czarny pieprz.
Mieszanki przypraw do dań z grilla to szybki patent na dobrą marynatę! Zapraszamy do eksperymentowania i wypróbowania nowych połączeń smakowych z Prymatem.
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcej