Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejRobert Sowa znów grilluje. Tym razem na ruszt powędrowały pikantne udka i żołądki z kurczaka serwowane z Sałatką z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi. Ciekawość bierze górę? Nic prostszego - wystarczy wziąć grilla, zestaw niezbędnych przypraw i spędzić weekend na smakowitym grillowaniu.
Pikantne udka z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
8 udek z kurczaka
1 opakowanie pikantnej Przyprawy do kurczaka Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
4 łyżeczki Chrzanu żurawinowego Smak
Przygotowanie:
Pikantną przyprawę do kurczaka połączyć z oliwą i musztardą, dokładnie wymieszać. Umyte, osuszone udka natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowane udka ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po ok. 30-40 minut z każdej strony, aby mięso miało równomierny złocisty kolor. Pikantne udka z kurczaka podawać z chrzanem żurawinowym.
Sałatka z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi
Składniki dla 4 osób:
8 pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek
8 pokrojonych na pół pomidorów koktajlowych
4 pokrojone w plastry Patisony marynowane Smak
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek rukoli
2 łyżki prażonych orzechów włoskich
1 opakowanie Sosu sałatkowego polskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na
opakowaniu.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na sałacie umieścić pomidory, patisony i truskawki. Tak przygotowaną sałatkę skropić sosem sałatkowym polskim. Całość posypać prażonymi orzechami włoskimi i świeżo siekaną natką pietruszki.
Grillowane pikantne żołądki z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
20 ugotowanych do miękkości żołądków z kurczaka
8 łyżek Marynaty płynnej pikantnej Prymat
1 słoik (300 g) Ogóreczków konserwowych Smak
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone żołądki włożyć do miski, zalać pikantną marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane żołądki nabić na szpadki do szaszłyków po 5 sztuk na każdą i grillować na rozgrzanym ruszcie po 10 minut z każdej strony. Podawać z mini ogóreczkami konserwowymi.
Relacja z dzisiejszego spotkania dostępna jest na stronie Dzień Dobry TVN.
Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcej