Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejKotleciki jagnięce kebab-gyros, papryki z tartym serem feta i inne przygotowywane smakołyki przesiąknęły niezwykłym aromatem drewna, na którym były grillowanie... Robert Sowa grillował po grecku i niemiecku, czyli w smakach grających w piątek drużyn.
Tym razem Robert Sowa przygotował niespodziankę - grillował na deskach z cedru i klonu. Jak się okazuje ten rodzaj drewna po wcześniejszym nasączeniu w wodzie, piwie lub winie nadaje przygotowywanym potrawom dodatkowych walorów smakowych. Warto po nie sięgnąć również po to, by dania nie przywarły do rusztu.
W przyprawianym przez Sowę zestawieniu smakołyków z grilla znalazły się między innymi Przyprawa kebab-gyros, Musztardy delikatesowa i rosyjska Prymat czy Chrzan tarty Smak. Tak przyrządzone potrawy trafiły na stołową murawę. Co to była za uczta!
Kotleciki jagnięce kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g kotletów z jagnięciny
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
4 łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat
1 słoik (190 g) Cebulki perłowej Smak
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią umyte i osuszone mięso, odstawić na dwie godziny do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po 5 minut z każdej strony. Kotleciki jagnięce podawać z musztardą chrzanową i cebulką perłową.
Grillowane papryki z tartym serem feta
Składniki dla 4 osób:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
100 g tartego sera feta
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego Prymat
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone papryki pokroić na duże kawałki, grillować po 5 minut z każdej strony i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy węgierski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i skropić nim papryki. Przed podaniem posypać pestkami słonecznika.
Grillowane kotlety schabowe kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g schabu z kostką
Marynata:
2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki ketchupu
4 łyżeczki Chrzanu tartego Smak
8 Patisonów marynowanych Smak
1 słoik (300 g) Ogóreczków konserwowych Smak
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony. Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.
Relację ze spotkania można zobaczyć na stronie Dzień Dobry TVN.
Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej