Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejKażdy lubi zjeść smaczny obiad, jeszcze lepiej kiedy przygotowanie tego obiadu nie zajmuje dużo czasu. Wraz z naszym ekspertem kulinarnym - Robertem Sową wymyśliliśmy 6 sekcji z propozycjami dań, które są łatwe w przygotowywaniu, bazują na składnikach które zazwyczaj mamy w naszych domowych kuchniach i oczywiście hołdują zasadzie #zerowaste.
Mięso drobiowe, makaron, przetwory z pomidorów - to produkty, których używany w kuchni każdego dnia. Dzięki kilku oryginalnym przyprawom w kilkanaście minut możemy stworzyć smaczne i oryginalne dania. Robert Sowa pokazał jak w prosty sposób przygotować pyszny kebab, kurczaka w przyprawie garam masala, prosty, a jednocześnie bardzo smaczny makaron z zaledwie kilku składników. Te przepisy udowadniają, że można gotować pyszne obiady bez zbędnego wysiłku.
Mięso mielone to niezwykle wdzięczny produkt, który pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. Od najbardziej znanych i lubianych kotletów mielonych, przez delikatne w smaku pulpety zanurzone w pysznym sosie, po klasyczne zapiekanki lub orientalne kofty. Przepisy od Roberta Sowy pokazują, że mięso mielone można przyprawić gotową kompozycją przypraw do mięs mielonych i klopsów lub bardziej uniwersalną Przyprawą do mięs Prymat i dzięki temu w kilka chwil uzyskać niesamowity smak i przepyszny obiad.
W tych sekcjach znaleźć można wskazówki Szefa Kuchni – Roberta Sowy na to co zawsze warto mieć w lodówce i jak planować swoje menu, aby nie wyrzucać niewykorzystanych składników do kosza tylko zużyć je do przygotowania posiłków w kolejnych dniach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie rozplanowanie menu i zakupy zgodnie z przygotowaną wcześniej listą. Podobnie jest z bulionem. Robert Sowa pokazał jak na bazie niedzielnego rosołu przygotowywać przepyszne zupy przez kilka kolejnych dni. Klasyczna zupa pomidorowa, lekko pikantną zupa meksykańska, krem z pieczonych pomidorów. Te przepisy udowodnią, że zupy nie muszą być nudne, a dobry rosół warto zawsze mieć w lodówce.
Lubicie jajka? To jeden z najbardziej uniwersalnych składników domowych posiłków. Jemy je na śniadanie, dodajemy je do sałatowej, zup, robimy z nich kotleciki. Przepisy z tej sekcji to pomysły na podanie jajek w klasycznym stylu oraz w postaci oryginalnych dań. Sami zdecydujcie na jakie jajko macie dzisiaj ochotę.
Ziemniaki to uniwersalny produkt. Można je gotować, piec, smażyć. W zależności od sposobu przygotowania, będą smakowały inaczej i dzięki temu nigdy się nie znudzą. Ziemniaki to też produkt, który wpisuje się w ideę gotowania #zerowaste. Jeżeli zostaną nam jednego dnia, to kolejnego możemy je przerobić na kopytka, odsmażyć na patelni, wykorzystać jako dodatek do wielu zup.
Eksperymentujcie w kuchni, uczcie się sztuki nie marnowania jedzenia, bawcie się smakami z przyprawami marki prymat i wykorzystujcie nasze pomysły na pyszne domowe obiady.
Wszystkie przepisy z serii #GOTUJWDOMU znajdziecie tutaj
Wiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcejPoznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcej