Aktualności

Gdzie pieprz rośnie, jak rośnie i inne ciekawostki!

Gdzie rośnie pieprz?

Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw na całym świecie. Występuje w tysiącach odmian, które dzieli się ze względu na okres zbiorów lub sposób obróbki ziaren. Pieprz pochodzi z Indii i Indonezji, ale obecnie uprawia się go w różnych rejonach świata. Można znaleźć go w klimatach subtropikalnych i tropikalnych. Jak wygląda uprawa pieprzu? Ziarenka rosną na pnączach, które sięgają nawet do 15 metrów. Pieprz jest rośliną długowieczną i ma też wiaty. Same ziarenka, które tak dobrze znamy, pochodzą z gęstych kwiatostanów.

Rodzaje pieprzu

Choć najlepiej znamy ten czarny, to warto zasmakować w innych rodzajach pieprzu czy też mieszankach. Wśród produktów marki Prymat wyróżnia się:

  • pieprz biały - w odróżnieniu od pieprzu czarnego, ten rodzaj jest pozyskiwany z dojrzałych owoców, moczonych i suszonych. To łagodna odmiana pieprzu
  • pieprz zielony - ten rodzaj pozyskuje się z niedojrzałych owoców, które się marynuje i suszy. To też bardziej łagodna odmiana pieprzu z lekko ziołowym akcentem w smaku
  • pieprz kolorowy - mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego i... różowego! Co ciekawe, ten ostatni pieprz pieprzem nie jest - to jagoda pochodząca z drzewa pieprzowego.

Mieszanki z pieprzem

Czarny pieprz też nie musi być nudny! Można postawić na różne mieszanki, które mają ciekawe smaki, aromaty i nieoczywiste połączenia!

  • pieprz ognisty - jeśli pieprz biały i zielony w ogóle nie wzbudzają Twojego zainteresowania swoją łagodnością, a pieprz czarny także nie robi wrażenia, to ta mieszanka jest dla Ciebie! Pieprz w połączeniu z pikantnym chili na pewno podkręci smak potraw!
  • pieprz czosnkowy - tradycyjny smak podkręcony dodatkiem czosnku - bo jak tu nie lubić tych dwóch smaków! Takie połączenie zdecydowanie jest głębsze i bardziej aromatyczne od samego pieprzu czarnego
  • pieprz cytrynowy - pikantność i kwasowość, czyli kolejne zestawienie dwóch ciekawych smaków. Idealna propozycja dla osób, które cenią sobie wyrazistość!
  • pieprz ziołowy - czyli "pieprz na niby" bo ta mieszanka... nie zawiera pieprzu! To staropolska, dobrze znana przyprawa składająca się z gorczycy białej, kolendry, papryki ostrej, kminku, majeranku, czosnku i kozieradki

Wszystkie kolory tęcz... pieprzu!

Jak widać, gama kolorów i pieprzowych mieszanek jest niezwykle szeroka! Wśród tak wielu możliwości warto czasem odsunąć pieprz czarny na bok i spróbować go w innej odsłonie. Który kolor lub mieszankę wybierasz do swojej kuchni?

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies