Aktualności

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Modne w ostatnim czasie steki wcale nie są trudne do przygotowania w domowym zaciszu. Z ciekawymi dodatkami stworzą pożywny i prawdziwie mięsny obiad. Smażone lub grillowanie steki czy antrykoty to popularne w ostatnich latach dania. Najczęściej wybieramy je z kart menu restauracyjnego, ale warto wiedzieć, że bardzo prosto i szybko możemy je przygotować w domu.

Nie bójmy się przygotowywać takiego mięsa. Pamiętajmy tylko przy tym, by steki smażyć stosunkowo krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pozostaną w ten sposób soczyste.

Jeśli chcemy ciekawie urozmaicić nasze danie proponuję przygotować do niego winny sos z dodatkiem szalotki i pieczarek. Oryginalnym dopełnieniem będą tutaj także prażone, chrupiące płatki migdałów.

Nie zapominajcie również o musztardzie – we Francji do każdego smażonego mięsa to obowiązkowy dodatek!

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies