Aktualności

Doradca Smaku VII: Pikantne muffiny z czekoladą, odc. 19

Muffiny czy babeczki? Oto jest pytanie...:) Mogłoby się wydawać, że to ten sam wypiek - ale nic bardziej mylnego! Też tak macie, że najchętniej zjedlibyście wszystkie?

Babeczki, znane w Polsce również jako cupcakes, to właściwie miniaturowe ciasta. Świetnie smakują z wszelkiego rodzaju lukrami, polewami, owocami i przybraniem. Są lekkie i delikatne, a ciasto jest zazwyczaj jednolite. Muffiny z kolei mają dużo cięższą konsystencję przypominającą chleb. Mają bardziej grudkowatą konsystencję, ponieważ są mieszane najczęściej widelcem, a nie mikserem. Muffiny można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono -  z owocami, jak i warzywami. Cechują się brakiem dekoracji czy polewy. A wy co najczęściej przyrządzacie w swojej kuchni?

Przepis dostępny jest TUTAJ.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies