Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejŚledź po japońsku na sposób polski to tak naprawdę podawana na przystawkę kompozycja sałatki jarzynowej, jajka na twardo, śledzia i natki pietruszki. Jednak w programie Andrzej Polan proponuje coś zupełnie innego.
Śledź będzie przygotowany metodą zbliżoną do tej japońskiej. Dzięki temu nabierze formy tak popularnego u nas sushi. Sekretem dobrego sushi jest doskonale skomponowana kompozycja smaków, tutaj nie może być mowy o składnikach, które znalazły się w potrawie przypadkiem. Podobnie jest ze śledziem po japońsku wg pomysłu Andrzeja Polana. Wyrazisty smak śledzia zostaje złagodzony kwaśną śmietaną, odrobinę słodyczy zapewnia jabłko, a ostrości nadaje chrzan. Żeby wszystko pięknie prezentowało się na talerzu składniki zwijamy za pomocą maty do sushi. Tak podany śledź po japońsku z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. To również świetny pomysł na fantazyjne podanie śledzia podczas zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy.
Przepis i video z programu znajdziecie TUTAJ.
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej