Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejŚledź po japońsku na sposób polski to tak naprawdę podawana na przystawkę kompozycja sałatki jarzynowej, jajka na twardo, śledzia i natki pietruszki. Jednak w programie Andrzej Polan proponuje coś zupełnie innego.
Śledź będzie przygotowany metodą zbliżoną do tej japońskiej. Dzięki temu nabierze formy tak popularnego u nas sushi. Sekretem dobrego sushi jest doskonale skomponowana kompozycja smaków, tutaj nie może być mowy o składnikach, które znalazły się w potrawie przypadkiem. Podobnie jest ze śledziem po japońsku wg pomysłu Andrzeja Polana. Wyrazisty smak śledzia zostaje złagodzony kwaśną śmietaną, odrobinę słodyczy zapewnia jabłko, a ostrości nadaje chrzan. Żeby wszystko pięknie prezentowało się na talerzu składniki zwijamy za pomocą maty do sushi. Tak podany śledź po japońsku z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. To również świetny pomysł na fantazyjne podanie śledzia podczas zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy.
Przepis i video z programu znajdziecie TUTAJ.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej