Aktualności

Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

Idealne danie na rozgrzewającą, jesienną kolację? Kurczak zapiekany w warzywach korzennych z grzanką i serem. Ta potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. A w dodatku prosta, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie w kuchni każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania. 

Kurczak to w końcu najchętniej przyrządzane mięso w polskich domach, a na talerzach pojawia się częściej niż raz w tygodniu. Można je marynować, smażyć, gotować i zapiekać. Jest chude i smaczne, a poza tym dostarcza nam w dużych ilościach podstawowego budulca naszego organizmu - białka. Kurczaka stosunkowo łatwo przyrządzić, a dla wydobycia smaku potrzebuje niewiele: towarzystwa dobrze dobranych przypraw. Drób doskonale komponuje się z solą i pieprzem, ale uwielbia też curry, tymianek, rozmaryn czy imbir. Warto dodać, że mięso z kurczaka, jak mało które, nadaje się do zapiekania. Bardzo dobrze odnajduje się wśród warzyw korzennych, takich jak marchewka czy ziemniaki - w przepisie Andrzeja Polana zapiekanka z kurczakiem w roli głównej smakuje i pachnie wybornie!

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies