Weź udział w konkursie TOP POLSKI SMAK!
Nowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejWielu z nas szpinak kojarzy się z koszmarem lat szkolnych, gdy byliśmy zmuszani jeść zieloną, bezsmakową papkę. Na szczęście szpinak udało się odczarować i zaczęliśmy go serwować przy każdej możliwej okazji. Trudno już znaleźć restaurację, w której nie podaje się szpinaku i trudno znaleźć dom, w którym przynajmniej kilka razy w miesiącu nie przygotowuje się na obiad czy kolację smacznych, zielonych liści.
Jednak przywykliśmy zajadać się szpinakiem jako dodatkiem do dań wytrawnych. Najczęściej przyprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem, dlatego trudno nam sobie wyobrazić go w... deserach. A prawda jest taka, że zielone liście nie tylko komponują się ze śmietaną i jajkiem, ale też fantastycznie smakują i nadają pięknego koloru wszelkim wypiekom. Możemy go dodawać zarówno do ciasta naleśnikowego, ale też do innych mas. Andrzej Polan postawił na słodkie ciasto szpinakowe z olejem arachidowym i limonką. Całość skomponował z sezonowymi, skarmelizowanymi owocami i śmietaną z mascarpone. Jeśli ktoś jeszcze nie jest przekonany do szpinaku w swoim jadłospisie, to po spróbowaniu tego wypieku na pewno zmieni zdanie.
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Nowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcej