Aktualności

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

Jesienią zapiekane dania to skarb! Są sycące, rozgrzewające, a w dodatku bardzo smaczne. Zapiekanki najczęściej kojarzą nam się z długą bagietką z dodatkiem żółtego sera i pieczarek, ale nic bardziej mylnego! Można je przygotować też z sezonowych warzyw, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy i ulubionego kawałka mięsa.

Wiele kuchni świata ma swoje przepisy na zapiekane potrawy - Włosi przyrządzają lasagne, a Grecy musakę z mieloną jagnięciną. Do niedawna w polskich domach zapiekanka była bardziej kojarzona z niezdrowym fast foodem, a niżeli z szybkim, jednogarnkowym obiadem. Na szczęście trochę się u nas zmieniło i chętnie wkładamy do piekarnika to, co akurat mamy pod ręką. Andrzej Polan proponuje pysznego bakłażana z wędzonym boczkiem, kaszą i bryndzą, może skusicie się na aromatyczną zapiekankę w polskiej odsłonie?

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies