Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejKuchnia polska obfituje w wiele tradycyjnych przepisów - znowu wraca również moda na podroby. Andrzej Polan proponuje przepis na zupę z żołądków, ale inaczej - żołądki najczęściej podaje się z chlebem, nasz Doradca Smaku rekomenduje zupę... podaną z puree ziemniaczanym! Czy też uważacie, że takie połączenie pasuje do podrobów?
Żołądki przyprawiamy nierozerwalnym połączeniem przypraw - liścia laurowego i ziela angielskiego. Te dwie przyprawy występują zawsze razem - jak dodajemy liść laurowy, dodajemy również ziele angielskie - i na odwrót. Dodatkowo smak zupy wzmocnimy smakiem gałki muszkatołowej i imbiru. Na koniec gotowania nad wywarem delikatnie rozcieramy majeranek, dzięki czemu aromat przyprawy jeszcze bardziej wzmocni smak zupy.
Gotową zupę przed podaniem przelewamy do osobnych dzbanków. Dopiero przed samym posiłkiem wylewamy wywar na puree z mięsem. Tak przygotowana zupa z odpowiednio dobranymi przyprawami to idealnie rozgrzewająca potrawa na chłodny marcowy dzień.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej