Nowa odsłona serwisu Doradcasmaku.pl
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejSzponder to bardzo aromatyczne mięso doskonałej jakości. Warto je odpowiednio potraktować. W takim przypadku ważne są zioła, które wybieramy do marynaty, a także sposób obróbki termicznej. Niemniej ważne są także dodatki. Całość musi tworzyć spójną kompozycję – soczystego oraz dobrze przyprawionego mięsa oraz kremowych i chrupiących dodatków.
Przyrządzenie potrawy jest proste, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Rozpocznijmy od marynaty. Młynek używany dawniej przez Wasze mamy do mielenia kawy, możecie wykorzystać do zrobienia świetnej bardzo aromatycznej mieszanki. Andrzej Polan w swoim przepisie wykorzystał gorczycę białą, kolendrę, kminek oraz gałkę muszkatołową. Ależ to pachnie! Taką posypkę wystarczy rozprowadzić na desce i obtoczyć w niej kawałek mięsa, rolując go. Tak przygotowane oraz dodatkowo posypane pierzynką z soli, trafić powinno na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso gotujmy w głębokim oleju przez około 3-4 godziny, a następnie przypieczmy w piekarniku, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podawajmy z aksamitnym purée z selera zmieszanym z musztardą sarepską oraz soczystą i kwaśną surówką z zielonego jabłka.
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Odświeżona szata graficzna, lepsze dostosowanie do użytkowników mobile, nowe funkcje- sprawdź co czeka na Ciebie w nowej wersji serwisu Doradcasmaku.pl!
czytaj więcejPieczenie świątecznych pierniczków to obowiązkowy punkt przedświątecznych przygotowań. Sprawdź co zrobić, aby pierniczki były wyjątkowo smaczne, aromatyczne i piękne!
czytaj więcejJuż 4 września 2023 wystartuje XIX sezon programu kulinarnego "Doradca Smaku". Po latach program ponownie poprowadzi osobowość telewizyjna, francuski restaurator i kucharz Michel Moran.
czytaj więcej