Aktualności

Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24

Lubicie odkrywać nowe smaki? W takim razie zabieramy Was w kulinarną podróż na Śląsk. Rozsmakujecie się w popularnej tam ciapkapuście oraz soczystym i delikatnym kawałku polędwicy wieprzowej. Zapraszamy!

Sztandarowe danie kuchni polskiej – kotlet schabowy podawany z kapustą zasmażaną. W kuchni śląskiej też znajdziemy pyszną alternatywę tego popularnego dania. Kapusta kiszona pojawia się tutaj w połączeniu z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i podsmażoną na patelni cebulę. Całość obowiązkowo doprawiona kminkiem, pieprzem i solą.

Do tak przygotowanej ciapkapusty można podać smażoną polędwicę wieprzową z wyczuwalną, aromatyczną nutą tymianku. Wówczas będzie to niesamowicie pachnące danie z soczystymi i delikatnymi kawałkami mięsa podanymi na purée po Śląsku.

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies