Zachowaj smak lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejPierwszy odcinek nowej serii programu, to przepis na pomysłową zapiekankę w całości złożoną z charakterystycznych polskich smaków, lecz nie tylko. Znajdzie się w niej doskonałej jakości polędwica wieprzowa, ziemniaczane purée z dodatkiem musztardy chrzanowej oraz brukselka, która przygotowana w nieco inny sposób, będzie smakowała każdemu.
Przed umieszczeniem finezyjnej kompozycji w piekarniku wszystkie składniki w naszym daniu zostaną poddane obróbce termicznej. Ziemniaki ugotujemy i dodamy odrobinę musztardy chrzanowej. Polędwiczka zostanie podsmażona z dodatkiem czarnego pieprzu mielonego. Brukselka – najmłodsza i najmniejsza przedstawicielka kapuścianego rodu, prosto z Belgii, zostanie natomiast podzielona na liście oraz przekrojona na pół, po czym trafi na patelnię z masłem. Słodko-wędzonego aromatu dodadzą jej suszone śliwki. Ułożona warstwami całość trafi w naczyniu żaroodpornym wprost do piekarnika, lecz zaledwie na kilka minut, aby smaki się połączyły. Po wyjęciu oczaruje każdego smakosza. Wszyscy, którzy od dzieciństwa sceptycznie podchodzą do smaku brukselki, będą na pewno miło zaskoczeni, jak pysznie może smakować. To jedno z najbardziej zaskakujących odkryć w naszym pełnym inspirujących połączeń daniu. Wypróbujcie tę propozycje na smakowity obiad, który czerpie to, co najlepsze z tradycyjnej kuchni w bardzo nowatorskim wydaniu.
Czy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcejSól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Przeczytaj i sprawdź nasze porównanie soli himalajskiej i zwykłej soli kamiennej.
czytaj więcejMarka Prymat już po raz 10 jest sponsorem Biegu Kobiet organizowanego w Jastrzębiu-Zdroju. Cieszymy się, że możemy wspierać tak wyjątkowe inicjatywy od samego początku ich istnienia!
czytaj więcej