Aktualności

Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

Planując uroczysty rodzinny obiad, warto poświęcić chwilę na to, aby skomponować wyjątkowe menu. Kasza pęczak z półgęskiem z pewnością będzie wykwintną propozycją, która zasmakuje przybyłym gościom. Chcecie poznać sekret jej niesamowitego smaku? Zobaczcie kolejny odcinek!

Dawniej półgęsek był staropolską potrawą, przygotowywaną z gęsiej piersi oczyszczonej z kości, ale z zachowaną skórą. W dalszej kolejności była ona aromatyzowana i przyprawiana, a następnie poddawana wędzeniu. Było to danie luksusowe, którego można było skosztować jedynie na szlacheckich dworach. Dzisiaj gęsina nadal nie jest popularna w Polsce, a najczęściej jadana jest na Święto Marcina. Tym bardziej podana w czasie uroczystego obiadu z pewnością wywoła zachwyt.

Ze względu na to, że rzadko jadamy gęsinę, często zastanawiamy się, jak ją przyrządzić. Andrzej Polan w programie zdradza ten sekret i proponuje podać ją z kaszą pęczak. Danie będzie smaczne, apetycznie wyglądające i co więcej oryginalne!

Zobacz odcinek oraz przepis w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies