Sól peklowa – czym się charakteryzuje?
Poznaj zastosowanie soli peklowej oraz różne sposoby peklowania mięsa. Jest to prostsze niż myślisz - przygotuj domowe wędliny!
czytaj więcejPodobnie jak i w Polsce każdy region ma swoje charakterystyczne smaki, tak i poza jej granicami kuchnia różni się w zależności od klimatu czy dostępnych składników. Rejon Alzacji sąsiaduje z Niemcami, i to właśnie Niemcy wywarły na nią ogromny wpływ. Mieszkańcy Alzacji noszą francuskie nazwiska, mówią płynnie po niemiecku, również kuchnia korzysta z tradycji niemieckiej. Jest cięższa i bardziej sycąca niż tradycyjna kuchnia francuska, kojarząca nam się raczej z lekkimi potrawami.
W kuchni alzackiej dominują głównie mięso, ziemniaki i cebula. W tym rejonie warto spróbować również piwa, które jak na tradycję niemiecką przystało, jest tu całkiem dobre. Można powiedzieć, że Alzacja to najbardziej piwny region Francji.
Wszystkie te smaki łączy w sobie zupa alzacka z piwem. Ma ciekawy smak - koniecznie wypróbujcie.
Program "Doradca Smaku" od poniedziałku do czwartku o 20.10 w TVN.
Przepis znajdziecie TUTAJ.
Poznaj zastosowanie soli peklowej oraz różne sposoby peklowania mięsa. Jest to prostsze niż myślisz - przygotuj domowe wędliny!
czytaj więcej4 marca o godzinie 20:10 na antenie stacji TVN rusza jubileuszowy, XX sezon programu kulinarnego Doradca Smaku. Przez cały czas program jest nieodłącznie związany z marką Prymat.
czytaj więcej