Aktualności

Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

Podobnie jak i w Polsce każdy region ma swoje charakterystyczne smaki, tak i poza jej granicami kuchnia różni się w zależności od klimatu czy dostępnych składników. Rejon Alzacji sąsiaduje z Niemcami, i to właśnie Niemcy wywarły na nią ogromny wpływ. Mieszkańcy Alzacji noszą francuskie nazwiska, mówią płynnie po niemiecku, również kuchnia korzysta z tradycji niemieckiej. Jest cięższa i bardziej sycąca niż  tradycyjna kuchnia francuska, kojarząca nam się raczej z lekkimi potrawami. 

W kuchni alzackiej dominują głównie mięso, ziemniaki i cebula. W tym rejonie warto spróbować również piwa, które jak na tradycję niemiecką przystało, jest tu całkiem dobre. Można powiedzieć, że Alzacja to najbardziej piwny region Francji.

Wszystkie te smaki łączy w sobie zupa alzacka z piwem. Ma ciekawy smak - koniecznie wypróbujcie.

Program "Doradca Smaku" od poniedziałku do czwartku o 20.10 w TVN.

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies