Aktualności

5 przepisów na szybki i smaczny obiad

Obiad – kluczowy posiłek w ciągu dnia

Obiad, to niezwykle ważny posiłek i zazwyczaj jedyny, podawany na ciepło w ciągu całego dnia. To niezwykle ważny aspekt, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy kluczowe jest rozgrzanie organizmu. W Polsce jada się go między godziną 13 a 16, ale w głównej mierze zależy ona od indywidualnego trybu życia i przyzwyczajeń. Zdarzają się odejścia od normy na przykład w soboty i niedziele. W weekendy, obiad najczęściej podawany jest nawet w godzinach przedpołudniowych, który wtedy moglibyśmy określić nie obiadem, a lunchem.

5 sprawdzonych pomysłów na obiad

Wśród 5 sprawdzonych pomysłów na obiad, można wyróżnić doskonale znane wszystkim dania, zarówno wegetariańskie, z dodatkiem mięsa, zupy raz drugie dania.

1. Kotlet schabowy

Kotlet schabowy to klasyk w polskiej kuchni, który każdy choć raz przygotowywał lub miał okazję spróbować. Jest to niezwykle uniwersalne danie ponieważ można zestawić je z różnymi dodatkami. Najbardziej popularnymi są ziemniaki i mizeria, którą z łatwością przygotujecie z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowego do mizerii. Schabowe często przygotowuje się z kawałów schabu kością, która wzbogaca smak kotletów. Przed smażeniem kotletów obowiązkowo należy je delikatnie rozbić tłuczkiem na cieńsze kotlety, a później zamarynować w mleku i cebuli pozostawiając je w lodówce na całą noc. Mleko sprawi, że kotlety będą bardzo delikatne, a dodatek cebuli doda im niepowtarzalnego smaku. Przed smażeniem należy je posolić, zapanierować z mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć na smalcu do uzyskania pięknego złocistego koloru. Przepis na złociste schabowe moczone w mleku i cebuli znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Kolejnym sposobem na przygotowanie schabowego jest również zapieczenie go z pieczarkami i żółtym serem, co z pewnością będzie urozmaiceniem klasycznego przepisu na kotlety

2. Żeberka na obiad

Żeberka są kolejną, mięsna propozycją obiadową doskonale znaną w większości domów. Sposobów ich przygotowania jest niezwykle dużo, a najczęściej sięga się po te duszone, pieczone lub gotowane. Niezwykle smakowitym przepisem są żeberka duszone w sosie z cebulą, które idealnie komponują się z ziemniakami, pyzami lub ulubionym pieczywem. Jeśli wolicie przygotować je w formie pieczonej – sięgnijcie po przepis na żeberka pieczone w rękawie, który zachowa aromat pieczenia i wydobędzie z mięsa pełnię smaku. Niezwykle popularnym przepisem jest również ten na żeberka w coli ketchupie, które są niezwykle proste w przygotowaniu, a po upieczeniu zyskują niezwykle chrupiąca, aromatyczną i delikatnie słodką glazurę.

3. Dania jednogarnkowe

Daniami jednogarnkowymi, które zyskują niezwykłą popularność ostatnimi czasy są zapiekanki, które można przygotować z wielu składników, na wiele sposobów. Często są to dania Zero Waste, ponieważ można przygotować je z obiadowych pozostałości czy ugotowanych w zupie warzyw. Niezwykle prostym przepisem jest ten na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą, do której przygotowania potrzeba tylko 3 głównych składników. Wszystkie należy pokroić, delikatnie podsmażyć, doprawić i zapiec. Kolejnym przepisem jest zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym, której sposób przygotowania jest analogiczny do wcześniejszego. Oczywiście dodatek mięsa można zastąpić warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy bakłażanem.

4. Zupy

Zupy stanowią świetną propozycję obiadową, zwłaszcza jesienią i zimą. Gorące zupy świetni rozgrzewają, a zestawione z dodatkami w postaci ziemniaków, makaronu, czy grzanek, mogą nasycić na długo. Taką zupą jest np. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem, która świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dynię można kupić na każdym pobliskim straganie. Dodatek imbiru przełamie ją cytrusowym smakiem, a mleczko kokosowe nada delikatności. Sycącą zupą, będzie również zupa meksykańska z mięsem mielonym, której bazą jest mięso mielone, fasola biała, czerwona oraz kukurydza, które wraz z przyprawami, takimi jak: liść laurowy Prymat, zioła prowansalskie Prymat czy Przyprawą do dań kuchni meksykańskiej Prymat, stworzą niezwykle aromatyczne i kolorowe danie na talerzu.

 5. Sałatka

Sałatki są niezwykle proste w przygotowaniu i dają masę możliwości doboru składników i sosów. Dla ułatwienia ich przygotowania, marka Prymat przygotowała szereg sosów sałatkowych, które wystarczy połączyć z wodą, oliwą lub jogurtem naturalnym, by gotowym dressingiem polać sałatkę zaraz przed podaniem. Jeśli poszukujecie inspiracji, koniecznie zajrzyjcie do serwisu Doradca Smaku, gdzie znajdziecie przepis na lekką sałatkę z wędzonym łososiem czy sałatkę z roszponki z grillowanym serem halloumi.

Pięć propozycji obiadowych, to zaledwie ułamek tego co możecie przygotować. Nie ograniczajcie się i puśćcie wodzę wyobraźni w kuchni, by codziennie przygotowywać obiady na miarę szefa kuchni!

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies