Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejObiad, to niezwykle ważny posiłek i zazwyczaj jedyny, podawany na ciepło w ciągu całego dnia. To niezwykle ważny aspekt, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy kluczowe jest rozgrzanie organizmu. W Polsce jada się go między godziną 13 a 16, ale w głównej mierze zależy ona od indywidualnego trybu życia i przyzwyczajeń. Zdarzają się odejścia od normy na przykład w soboty i niedziele. W weekendy, obiad najczęściej podawany jest nawet w godzinach przedpołudniowych, który wtedy moglibyśmy określić nie obiadem, a lunchem.
Wśród 5 sprawdzonych pomysłów na obiad, można wyróżnić doskonale znane wszystkim dania, zarówno wegetariańskie, z dodatkiem mięsa, zupy raz drugie dania.
Kotlet schabowy to klasyk w polskiej kuchni, który każdy choć raz przygotowywał lub miał okazję spróbować. Jest to niezwykle uniwersalne danie ponieważ można zestawić je z różnymi dodatkami. Najbardziej popularnymi są ziemniaki i mizeria, którą z łatwością przygotujecie z dodatkiem sosu sałatkowego koperkowego do mizerii. Schabowe często przygotowuje się z kawałów schabu kością, która wzbogaca smak kotletów. Przed smażeniem kotletów obowiązkowo należy je delikatnie rozbić tłuczkiem na cieńsze kotlety, a później zamarynować w mleku i cebuli pozostawiając je w lodówce na całą noc. Mleko sprawi, że kotlety będą bardzo delikatne, a dodatek cebuli doda im niepowtarzalnego smaku. Przed smażeniem należy je posolić, zapanierować z mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć na smalcu do uzyskania pięknego złocistego koloru. Przepis na złociste schabowe moczone w mleku i cebuli znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Kolejnym sposobem na przygotowanie schabowego jest również zapieczenie go z pieczarkami i żółtym serem, co z pewnością będzie urozmaiceniem klasycznego przepisu na kotlety
Żeberka są kolejną, mięsna propozycją obiadową doskonale znaną w większości domów. Sposobów ich przygotowania jest niezwykle dużo, a najczęściej sięga się po te duszone, pieczone lub gotowane. Niezwykle smakowitym przepisem są żeberka duszone w sosie z cebulą, które idealnie komponują się z ziemniakami, pyzami lub ulubionym pieczywem. Jeśli wolicie przygotować je w formie pieczonej – sięgnijcie po przepis na żeberka pieczone w rękawie, który zachowa aromat pieczenia i wydobędzie z mięsa pełnię smaku. Niezwykle popularnym przepisem jest również ten na żeberka w coli ketchupie, które są niezwykle proste w przygotowaniu, a po upieczeniu zyskują niezwykle chrupiąca, aromatyczną i delikatnie słodką glazurę.
Daniami jednogarnkowymi, które zyskują niezwykłą popularność ostatnimi czasy są zapiekanki, które można przygotować z wielu składników, na wiele sposobów. Często są to dania Zero Waste, ponieważ można przygotować je z obiadowych pozostałości czy ugotowanych w zupie warzyw. Niezwykle prostym przepisem jest ten na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą, do której przygotowania potrzeba tylko 3 głównych składników. Wszystkie należy pokroić, delikatnie podsmażyć, doprawić i zapiec. Kolejnym przepisem jest zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym, której sposób przygotowania jest analogiczny do wcześniejszego. Oczywiście dodatek mięsa można zastąpić warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy bakłażanem.
Zupy stanowią świetną propozycję obiadową, zwłaszcza jesienią i zimą. Gorące zupy świetni rozgrzewają, a zestawione z dodatkami w postaci ziemniaków, makaronu, czy grzanek, mogą nasycić na długo. Taką zupą jest np. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem, która świetnie sprawdzi się w sezonie, kiedy dynię można kupić na każdym pobliskim straganie. Dodatek imbiru przełamie ją cytrusowym smakiem, a mleczko kokosowe nada delikatności. Sycącą zupą, będzie również zupa meksykańska z mięsem mielonym, której bazą jest mięso mielone, fasola biała, czerwona oraz kukurydza, które wraz z przyprawami, takimi jak: liść laurowy Prymat, zioła prowansalskie Prymat czy Przyprawą do dań kuchni meksykańskiej Prymat, stworzą niezwykle aromatyczne i kolorowe danie na talerzu.
Sałatki są niezwykle proste w przygotowaniu i dają masę możliwości doboru składników i sosów. Dla ułatwienia ich przygotowania, marka Prymat przygotowała szereg sosów sałatkowych, które wystarczy połączyć z wodą, oliwą lub jogurtem naturalnym, by gotowym dressingiem polać sałatkę zaraz przed podaniem. Jeśli poszukujecie inspiracji, koniecznie zajrzyjcie do serwisu Doradca Smaku, gdzie znajdziecie przepis na lekką sałatkę z wędzonym łososiem czy sałatkę z roszponki z grillowanym serem halloumi.
Pięć propozycji obiadowych, to zaledwie ułamek tego co możecie przygotować. Nie ograniczajcie się i puśćcie wodzę wyobraźni w kuchni, by codziennie przygotowywać obiady na miarę szefa kuchni!
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej