Mistrz Smaku

Kilka słów

o Akcji "Mistrz Smaku"

W każdym domu mieszka kulinarny Mistrz Smaku. Na co dzień nie do końca doceniony, ale dbający o swoich najbliższych. Poprzez gotowanie wyraża swoje uczucia i pokazuje, że bardzo mu na nas zależy. Prymat pragnie docenić Mistrzów Smaku – osoby, dzięki którym ludzie spotykają się przy wspólnym stole, twórców niezapomnianych smaków, które łączą się z najpiękniejszymi wspomnieniami – z dzieciństwem, wyjątkowym spotkaniem czy ważnym wydarzeniem.

We wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat szukamy Mistrzów Smaku, którzy często niezauważeni kryją się w naszych domach, ponieważ chcemy docenić kulinarnych bohaterów. Zachęcaliśmy Was do zgłaszania ludzi, którzy przez gotowanie sprawili, że zwykłe chwile na zawsze zostały nam w pamięci. Osoba, która zgłasza oraz zgłoszony Mistrz Smaku otrzymują łącznie 100 000 złotych – przy czym zgłaszający 30 000 złotych, a laureat – Mistrz Smaku – 70 000 złotych.

Poprzez stronę www.mistrzsmaku.tvn.pl od 2 września do 31 października wysyłaliście zgłoszenia.

Swojego Mistrza Smaku mogliście zgłaszać w jednej z pięciu kategorii. Następnie z nadesłanych zgłoszeń jury wybrało pięć par – laureatów poszczególnych kategorii, a ich ogłoszenie odbyło się 8 listopada. Od tego dnia do 24 listopada trwało głosowanie w Internecie, na oficjalnej stronie akcji. To widzowie wybrali “Mistrza Smaku” spośród finalistów pięciu kategorii. Ogłoszenie zwycięzcy odbyło się 25 listopada w programie “Dzień Dobry TVN”. Ponadto jury wybrało także najlepsze przepisy uczestników akcji, z których powstanie książka kucharska, a dochód z jej sprzedaży trafi na konto Fundacji TVN.

Jury akcji “Mistrz Smaku” tworzą: Grażyna Wolszczak, Daria Widawska, Robert Sowa i Michel Moran.

Jury

Akcji "Mistrz Smaku"

Grażyna Wolszczak

Aktorka filmowa i telewizyjna. Nie jest tajemnicą, że woli jeść niż gotować. Ale to i owo umie. W lecie robi pyszny chłodnik, a zimą zupę krem z dyni posypaną prażonymi pestkami. Kuchnia, która rozkłada ją na łopatki, to azjatycka. Głównie przez dwa składniki: mleczko kokosowe i curry. Wzięła udział w akcji, bo jak sama mówi, dobrze jest spojrzeć świeżym okiem na tych, którzy dla nas przygotowują pyszności.

Daria Widawska

Aktorka serialowa i teatralna. Popularność przyniosła jej rola Agaty w serialu „Magda M” oraz rola Anki w serialu „39 i pół”. Mama Ivo i Brunona. To dla swoich synów stała się mistrzynią zup i potraw jednogarnkowych. Ze swojego dzieciństwa najlepiej wspomina pierogi wigilijne babci oraz zupy: grzybową i pomidorową mamy. W dorosłym życiu nie ominie szerokim łukiem kuchni tajskiej, kocha prawdziwą kuchnię włoską.

Robert Sowa

Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się, kiedy jako pomocnik mamy, zaczął odkrywać nowe smaki w domowej kuchni. Specjalnością Roberta jest kuchnia polska z międzynarodowymi akcentami. Udział w akcji Mistrz Smaku to dla niego kolejne wyzwanie. Każda forma pokazania dobrej kuchni, zdrowego odżywiania oraz wyróżnienie osób nam bliskich to wielka frajda. Jak sam mówi ma apetyt na nowe pomysłowe dania.

Michel Moran

Michel Moran urodził się we Francji i tam zdobywał doświadczenie kulinarne w najlepszych restauracjach paryskich. Uwielbia wszystkie mięsne potrawy, ale przyrządzać woli ryby, bo jak sam mówi dają więcej kreatywnych możliwości. Jego Mistrzem Smaku była mama. Jej zupa z soczewicą, kaszanką i chorizo, to smak dzieciństwa, który do dziś próbuje odtworzyć. Według Michela gotowanie to emocje, a akcja Mistrz Smaku daje możliwość ich wyrażenia i podziękowania komuś, kogo kochamy.

Poznaj zasady akcji

Krok po kroku

W dniach 8-24 listopada można było głosować na swoich faworytów poprzez stronę internetową www.mistrzsmaku.tvn.pl. Zapraszaliśmy do wspierania uczestników akcji, którzy postanowili podziękować za pyszne dania, które ktoś dla nich przygotował. W końcu smaczne gotowanie dla bliskich to także sposób okazywania uczuć! Głosami widzów Mistrzem Smaku została wybrana Sylwia Ostrowska, zgłoszona przez swoją szwagierkę w kategorii KOCHAM. Więcej o ich historii przeczytacie TUTAJ.

Zasady akcji “Mistrz Smaku” krok po kroku:

1. Od 2 września do 31 października zgłaszaliście swoich kandydatów na “Mistrza Smaku” w jednej z 5 kategorii.
2. W dniach 1-2 listopada komisja wybrała 25 laureatów spośród wszystkich zgłoszeń, czyli wyróżniono 5 par w każdej z 5 kategorii.
3. W dniach 3-7 listopada jurorzy przystąpili do obrad i wybrali 5 par (po jednej z każdej kategorii).
4. Z 5 laureatów wyłonionych przez Jury widzowie wybiorą Mistrza “Smaku” – głosowanie trwało od 8-24 listopada na stronie akcji.
5. Ogłoszenie Mistrza Smaku wybranego przez telewidzów odbyło się 25 listopada w programie “Dzień Dobry TVN”.

Swoich kulinarnych bohaterów zgłaszaliście w następujących kategoriach:

KOCHAM – w tej kategorii nominujemy bliskie osoby, które poprzez gotowanie pokazują nam swoją miłość. To nagroda za kulinarne poświęcenia w domowym zaciszu.

LUBIĘ – zgłaszamy osobę, którą doceniamy za to, że dba o naszą relację czy przyjaźń. To może być koleżanka lub kolega z pracy, który wie, że brakuje nam czasu i wyręcza nas w gotowaniu, przynosząc obiad dla dwóch osób.

SZANUJĘ – to kategoria dla osób, które całe swoje życie poświęciły gotowaniu. Możemy nominować np. kucharki z przedszkola lub kucharzy ze szpitala i podziękować im za to, że całe serce wkładają w przygotowaniu posiłków.

POMAGAM – jeden mały gest, a tak wiele znaczy. W tej kategorii zgłaszamy osoby, które pomogły nam, np. dzieląc się jedzeniem lub zaprosiły na obiad, gdy byliśmy w trudnej sytuacji. To nagroda za to, że posiłek był czymś więcej niż tylko zaspokojeniem głodu.

SMAKUJĘ – to najpyszniejsze, co w życiu jadłem. W tej kategorii nominujemy osoby, które ugotowały nam najlepsze danie, jakie kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować. Zgłoszenie jest nagrodą za wyjątkowe doznania kulinarne.

Regulamin akcji znajduje się TUTAJ.

Zarządzaj plikami cookies