Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejCzy sos do sałatki ma znaczenie?
Każdy szef kuchni i pasjonat kulinariów odpowie na to pytanie twierdząco. Sos do sałatki ma kluczowe znaczenie, bo wpływa na smak i konsystencję sałatki. Sos wzbogaca także smak sałatki – może być łagodnym lub intensywniejszym akcentem dania. Ponadto sos dodaje wilgoci i wpływa na konsystencję. Sos sałatkowy pomaga zbalansować smaki innych składników, zwłaszcza jeśli danie łączy w sobie dwa skrajne smaki – na przykład słony i słodki.
Sos dobieramy do składników i do własnych upodobań. Delikatne składniki – sałaty, lekkie warzywa (marchewka, rukola, ogórek) wymagają delikatniejszych sosów, takich jak sos vinegrette lub sos miodowo-musztardowy. Sałatki z mięsem lub warzywami korzeniowymi (buraki, seler czy ziemniaki) lepiej smakują z intensywnymi sosami, np. sosem cezar lub sosem blue cheese.
Pamiętajcie, że znaczenie ma także ilość sosu użytego do sałatki. Zbyt mała ilość sosu może spowodować, że sałatka będzie sucha i mało smaczna, podczas gdy zbyt duża ilość sosu może przytłoczyć smak sałatki i zmienić jej konsystencje w nieapetyczne danie.
Jak zrobić sos sałatkowy?
Najpierw należy wybrać bazę sosu – może być to oliwa, jogurt, ocet balsamiczny lub majonez. Oliwę i oleje można łączyć z sokiem cytryny i ziołami. Jogurt naturalny można wzbogacić przyprawami takimi jak czosnek, papryka czy kurkuma. Sos balsamiczny świetnie łączy się z miodem i musztardą, zaś do majonezu można dodać zioła lub musztardę.
Jest sposób na zrobienie szybkiego i zdrowego sosu sałatkowego, mając do dyspozycji jedynie wodę, jogurt lub oliwę. Sosy sałatkowe Prymat to wygodne i szybkie rozwiązanie - wybierasz smak, który lubisz i gotowe! Jeśli szukasz sosu do lekkiej sałatki sięgnij po vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką. Jeśli przyrządzasz sałatkę z kurczakiem i lubisz bardziej zdecydowane smaki, polecamy sos czosnkowy cezar.
Ulubione sałatki Polaków
Jest kilka sałatek, które od wielu lat, niezmiennie cieszą się popularnością i są najczęściej przyrządzane przez Polaków. Należy do nich sałatka grecka, sałatka gyros oraz mizeria.
W składzie sałatki greckiej znajdziemy kilka łatwo dostępnych składników takich jak pomidor, ogórek, cebula czerwona, papryka, czarne oliwki, ser feta. Zazwyczaj są one pokrojone na mniejsze kawałki i zmieszane ze sobą. Na sos w sałatce greckiej składają się oliwa, sól i pieprz czarny. Prosta sałatka stanowi świetne uzupełnienie wielu dań kuchni śródziemnomorskiej.
Sałatka gyros to nic innego, jak kawałki kurczaka zamarynowane w przyprawie gyros, a także kapusta pekińska, kukurydza, ogórek świeży i papryka. Często towarzyszy im sos jogurtowo-majonezowy z nutą czosnku.
Mizeria, czyli sałatka ze świeżych, pokrojonych w plastry ogórków to klasyk polskiej kuchni. Najczęściej podawana jest w sezonie ogórkowym, czyli przez całe lato. Koperkowy sos do mizerii robi się na bazie śmietany lub jogurtu. Są zwolennicy dodawania odrobiny octu i cukru, ale znana jest też wersja z nutą czosnkową, ze zdecydowanie słonym smakiem. Mizeria najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy ogórki jeszcze są chrupkie i nie oddały soku. To świetna lekka sałatka do młodych ziemniaczków czy kotleta mielonego.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej