Aktualności

Michel Moran w Dzień Dobry TVN: Grill

Polacy kochają grillować. Według badań, do dań najczęściej przyrządzanych z grilla należą: karkówka i kiełbasa. Chcąc nieco zmienić te kulinarne zwyczaje, Michel Moran zaproponował w Dzień Dobry TVN kilka ciekawych przepisów na mięso, rybę oraz sałatkę. Zamiast karkówki zaproponował polędwiczkę wieprzową, którą da się przyrządzić zdecydowanie szybciej i ma delikatniejszy smak. Poza tym - przepis na rybę. Nie ma nic pyszniejszego z grilla niż świeża ryba ze szczyptą aromatycznych przypraw i salsą ze świeżych pomidorów. No i sałatka - do zrobienia, jeśli zostały ugrillowane kawałki kurczaka.

Oto kilka przepisów, które Michel Moran pokazał w Dzień dobry TVN, 20 kwietnia 2024 roku.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MARYNACIE

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 25 ml świeżego soku z cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Obrać z błon mięso. Przygotować marynatę. Mięso włożyć do marynaty i marynować godzinę. Kroimy na plastry 1- 1,5 cm. Obtaczamy marynatą i grillujemy max. 3min z każdej strony,  tak aby była soczysta. Można podawać z warzywami grillowanymi lub ziemniakami, do których możemy użyć tej samej marynaty.

RYBA Z GRILLA

Składniki:

  • 1 ryba o wadze około 1/2 kg np. dorada, cała, ale oczyszczona
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat
  • oregano, tymianek, rozmaryn
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pomidor 1
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Pomidora kroimy w kostkę, zalewamy 50ml oliwą i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy.

Rybę opłukać i dokładnie osuszyć.

Delikatnie ponacinać rybę na każdym boku. Doprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do środka włożyć 2-3 plasterki cytryny, ząbek czosnku i zioła.

Rybę wysmarować oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu. Rybę grillować przez 4 do 5 minut z każdej strony.

Przed podaniem kładziemy na wierzch naszą salsę z pomidora.

 

 

Więcej aktualności

Manage cookies