Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejSzponder to bardzo aromatyczne mięso doskonałej jakości. Warto je odpowiednio potraktować. W takim przypadku ważne są zioła, które wybieramy do marynaty, a także sposób obróbki termicznej. Niemniej ważne są także dodatki. Całość musi tworzyć spójną kompozycję – soczystego oraz dobrze przyprawionego mięsa oraz kremowych i chrupiących dodatków.
Przyrządzenie potrawy jest proste, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Rozpocznijmy od marynaty. Młynek używany dawniej przez Wasze mamy do mielenia kawy, możecie wykorzystać do zrobienia świetnej bardzo aromatycznej mieszanki. Andrzej Polan w swoim przepisie wykorzystał gorczycę białą, kolendrę, kminek oraz gałkę muszkatołową. Ależ to pachnie! Taką posypkę wystarczy rozprowadzić na desce i obtoczyć w niej kawałek mięsa, rolując go. Tak przygotowane oraz dodatkowo posypane pierzynką z soli, trafić powinno na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso gotujmy w głębokim oleju przez około 3-4 godziny, a następnie przypieczmy w piekarniku, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podawajmy z aksamitnym purée z selera zmieszanym z musztardą sarepską oraz soczystą i kwaśną surówką z zielonego jabłka.
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej