Aktualności

Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

Szponder to bardzo aromatyczne mięso doskonałej jakości. Warto je odpowiednio potraktować. W takim przypadku ważne są zioła, które wybieramy do marynaty, a także sposób obróbki termicznej. Niemniej ważne są także dodatki. Całość musi tworzyć spójną kompozycję – soczystego oraz dobrze przyprawionego mięsa oraz kremowych i chrupiących dodatków.

Przyrządzenie potrawy jest proste, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Rozpocznijmy od marynaty. Młynek używany dawniej przez Wasze mamy do mielenia kawy, możecie wykorzystać do zrobienia świetnej bardzo aromatycznej mieszanki. Andrzej Polan w swoim przepisie wykorzystał gorczycę białą, kolendrę, kminek oraz gałkę muszkatołową. Ależ to pachnie! Taką posypkę wystarczy rozprowadzić na desce i obtoczyć w niej kawałek mięsa, rolując go. Tak przygotowane oraz dodatkowo posypane pierzynką z soli, trafić powinno na kilka godzin do lodówki. Następnie mięso gotujmy w głębokim oleju przez około 3-4 godziny, a następnie przypieczmy w piekarniku, aby skórka była rumiana i chrupiąca. Podawajmy z aksamitnym purée z selera zmieszanym z musztardą sarepską oraz soczystą i kwaśną surówką z zielonego jabłka.

Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl

Więcej aktualności

Manage cookies