Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejW zależności od regionu i tradycji, w czasie Wielkanocy przygotowuje się różne potrawy. Poniżej znajdziecie kilka popularnych dań, które często są podawane w Polsce podczas tego święta. Wiele dań wielkanocnych ma symboliczne znaczenie, na przykład jajka są symbolem odrodzenia i powstawania nowego życia, babka wielkanocna to znak obfitości oraz szczęścia w rodzinie.
Jajka faszerowane – jajka które są gotowane na twardo, po czym dzielimy je na połowy i usuwamy żółtko. Farsz do jaj bywa różnorodny - najczęściej robimy go z szynki, chrzanu i majonezu lub z pieczarek. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami bywa hitem na każdym wielkanocnym stole. Jest jeszcze wersja farszu zrobionego z mięsa mielonego połączonego z majonezem i przyprawami. Całość nakładamy z powrotem do białka i posypujemy natką pietruszki.
Biała kiełbasa - tradycyjna wędzona kiełbasa z mięsa wieprzowego i białka jaj. Często podaje się ją z chrzanem lub musztardą. Białą kiełbasę przyrządzamy na Wielkanoc na różne sposoby. Podajemy ją w żurku lub barszczu białym. Bywa zapiekana z jabłkami i cebulą. Z białej kiełbasy można przyrządzić również pyszne przekąski z ciastem francuskim.
Żurek lub barszcz biały – dwie zupy, których podstawą jest zakwas. Żurek robimy na zakwasie z mąki żytniej, razowej, a barszcz na zakwasie z mąki pszennej. Te tradycyjne zupy gotujemy na wywarze z wędzonki lub na bulionie mięsnym. Doprawiamy Przyprawą do żurku, w której składzie znajdziecie między innymi czosnek, majeranek, pieprz czarny.
Pieczyste czyli pieczeń rzymska - peklowana szynka pieczona lub pieczeń z indyka. Pieczeni lub szynce towarzyszy sos chrzanowy, musztarda lub sos tatarski. Im delikatniejsze mięso, tym bardziej wyrazisty powinien być sos. Na przykład do pieczeni rzymskiej z jajkiem idealny będzie sos chrzanowy. Najlepsze są wędliny i pieczenie własnego wyrobu, w serwisie Doradca Smaku.pl znajdziecie zebrane najlepsze przepisy na domowe wędliny i pieczenie.
Pasztet wielkanocny - przygotowuje się go z mielonego mięsa, zwykle wieprzowego lub drobiowego, ale również można użyć cielęcego, wołowego lub dziczyzny. Popularny na święta jest również pasztet pieczony z mięsa królika. Masę pasztetu wzbogaca się również mieloną wątróbką, słoniną lub podgardlem oraz warzywami. Najlepsze przyprawy do pasztetu to gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony oraz ziele angielskie mielone.
Mazurek – uwielbiane i tradycyjne ciasto polskie, kojarzone z Wielkanocą. Robimy je z kruchego ciasta, z masą kajmakową, czekoladową lub z mleka w proszku. Przepis na mazurek z masą z mleka w proszku to pozostałość kulinarna z lat 80-tych XX wieku, ale spróbujcie - ciasto jest warte wypróbowania. Mazurki dekorujemy orzechami, suszonymi owocami i suszonymi płatkami kwiatów.
Babka - na Wielkanoc pieczemy różne babki: z ciasta drożdżowego lub ucieranego. Babka drożdżowa jest wzbogacana rodzynkami, lukrem lub orzechami. Dla wielbicieli ciast i osób, które nie mogą spożywać jajek, mamy przepis na babkę bez jajek. Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste. Babki wielkanocne są pokrywane lukrem i ozdabiane płatkami migdałów, kolorowymi jajeczkami z cukru oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Sernik – przepisów na sernik są tysiące, jednak na święta sięgamy po tradycyjne przepisy naszych mam i babć. Dlatego na Wielkanoc upieczmy sernik na kruchym spodzie lub sernik krakowski. Do masy serowej warto dodać cukier z wanilią lub cukier ze skórką z cytryny.
Każdy region Polski ma swoje tradycyjne i niepowtarzalne zwyczaje kulinarne. Jednak stół wielkonocny zawsze był obfity, pełen mięsnych przysmaków, dań z jajek oraz słodkości. Bez względu na to, jakie dania przyrządzicie na swoje święta, życzymy Wam, aby wszystkie się udały, były pełne smaku i dobrze doprawione.
Potrawy na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Ciasta na Wielkanoc - sprawdzone przepisy
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej