Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejNajlepsze wędliny to te domowe. Soczyste, aromatyczne i przyjemnie kruche mięso możemy przygotować na kilka sposobów. Peklowanie jest jedną z najprostszych metod, aby uzyskać efekt, który zachwyci wszystkich. Kluczowa w tym procesie jest sól peklowa. Czym się charakteryzuje? Jak i do czego jej używać oraz jakie są różnice między solą a solą peklową?
Aby dokładnie wyjaśnić, czym jest sól peklowa, warto zacząć od zdefiniowania samego procesu peklowania. To nic innego, jak technika konserwacji mięsa. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać, możemy peklować mięso na mokro lub na sucho. Sam proces nie wymaga wiele zaangażowania, daje za to spektakularny rezultat. Wystarczy kilka dni i trochę cierpliwości.
W tym przypadku mięso jest zanurzone w solance, czyli specjalnie przygotowanym roztworze soli. Z czasem nabiera aromatu, staje się wilgotne. Do zalewy peklowej, poza wodą i solą, dodajemy też przyprawy, takie jak liść laurowy czy czosnek, które wzbogacają smak mięsa.
Drugą z metod konserwacji mięsa jest peklowanie na sucho. Polega ono na natarciu mięsa specjalnie przygotowaną mieszanką soli oraz przypraw. Mięso odkładamy, najczęściej na kilka lub nawet kilkanaście dni, w chłodne miejsce. Sól i przyprawy powoli przenikają strukturę mięsa.
Peklowanie jest pierwszym etapem przygotowania pysznych szynek czy kiełbas. Mięso należy poddać dalszej obróbce. W zależności od naszych preferencji może to być wędzenie, gotowanie, pieczenie, grillowanie lub, jeśli mamy jeszcze więcej czasu na przygotowanie pysznej wędliny - suszenie. Wykorzystując peklowanie, możemy też przygotować np. długo dojrzewającą pancettę.
W polskich domach swojskie wędliny pojawiają się na stole najczęściej w okresie świąt czy podczas ważnych uroczystości. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby cieszyć się ich smakiem również na co dzień.
W procesie peklowania nie wykorzystujemy tradycyjnej soli kuchennej. Sól peklowa jest wzbogacona o substancje, które odpowiadają za konserwację mięsa. Dzięki nim na dłużej zachowuje ono swoją świeżość.
Sól peklowa zmienia również barwę i teksturę mięsa. Pozwala uzyskać miękkie i soczyste wędliny, kiełbasy czy pieczenie. Ze względu na właściwości konserwujące tego rodzaju soli nie wykorzystuje się do doprawiania potraw i bezpośredniego spożycia.
Świetnym wyborem do przygotowania domowych mięs jest dziczyzna, ale też wołowina i wieprzowina. Peklowanie to prosty przepis na wyborną karkówkę, szynkę parmeńską i golonkę. Tę metodę świetnie znają również osoby przygotowujące domowe kiełbasy i długo dojrzewające wędliny. Dzięki połączeniu soli peklowej z przyprawami można uzyskać bogaty aromat mięs.
Peklowanie jest bardzo prostą i świetnie znaną techniką kulinarną, dlatego warto wypróbować ją we własnej kuchni.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej