Jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni

Obok pieprzu i soli to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Zachwycają się nim ludzie na całym świecie. W jego aromacie można rozpoznać nutę zapachową kardamonu, cynamonu, goździków oraz wielu innych korzennych przypraw. Ten niezwykły bukiet zapachów sprawia, że ziele angielskie pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak również serwowanych na słodko.

Swoim kształtem ziele angielskie jest bardzo podobne do czarnego pieprzu. Dlatego też nikogo nie powinno zaskoczyć to, że Krzysztof Kolumb, który wyruszył z myślą odkrycia cennego pieprzu, wrócił z bardzo podobnym zielem angielskim, które uprawiane jest wyłącznie na półkuli zachodniej. Wiecznie zielone drzewo pimentowe rosnące w lasach tropikalnych osiąga dojrzałość po siedmiu latach, a następnie owocuje około 90 lat. Nad uprawami „ziela angielskiego” można wyczuć korzenny, przyjemny zapach. Jako pierwsi w Europie walory smakowe i zastosowanie ziela angielskiego docenili Anglicy, nazywając go „allspices” co oznacza, „wszystkie przyprawy”. W ten sposób chcieli podkreślić jego niezwykłą kompozycję smakową, w której wyczuwalne jest połączenie cynamonu, imbiru, goździków, pieprzu oraz nuta jałowca.

Ciekawe!

Ziele angielskie jest najważniejszą przyprawą stosowaną w kuchni karaibskiej oraz niezastąpioną w kuchni Środkowego Wschodu. Anglicy natomiast najchętniej wykorzystują go do przygotowania rozmaitych deserów.

Ziele angielskie w kuchni polskiej

Ostry, goryczkowy smak ziela angielskiego idealnie komponuje się z wieloma tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. Dzisiaj wprost nie wyobrażamy sobie, aby tak lubiany bigos staropolski, marynaty w zalewie octowej, czy też tradycyjne zupy, jak grochówka – były bez jego dodatku. Już kilka jego ziarenek nadaje wyśmienity posmak i wyjątkowy aromat wielu daniom mięsnym, m.in. podrobom czy potrawom z dziczyzny. Używa się go też do peklowania mięsa, przygotowywania marynat, czy gotowania mięsnych i rybnych wywarów.

Warto wiedzieć o tym, aby ziarna ziele angielskiego chronić przed światłem i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób na dłużej zatrzyma swój zapach, a aromat sporządzonych potraw z jego dodatkiem będzie unosił się po naszej kuchni.

Czy wiesz, że …

Dawniej ziele angielskie traktowano jako dezodorant. Głównie dlatego, że w jego zapachu wyczuwalny jest subtelna kwiatowo-cytrusowa woń.

Pamiętaj!

Ziele angielskie należy stosować z umiarem. Zbyt duża jego ilość sprawi, że danie nabierze zbyt intensywnego smaku.

Warto wiedzieć!

Jeśli zabraknie Ci w domu cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej, sięgnij po ziele angielskie.

Więcej artykułów

Manage cookies