Zamiast pieprzu
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejŚwiąteczna kuchnia jest bardzo inspirująca. Bazuje na prostych, lecz pysznych składnikach, dzięki którym wyczarować można prawdziwe dzieła kulinarne. Śledzie, kapusta, mąka, buraki, grzyby, suszone owoce – to wielkie bogactwo natury i podstawa dla kuchennych wyczynów łączących to, co w staropolskiej tradycji jest najcenniejsze z odrobiną fantazji i szaleństwa. Wigilia pełna postnych dań, a następnie dwa dni obfitujące w mięsiwa i ciasta to mnóstwo okazji do zabłyśnięcia w kuchni.
Sięgnijcie po najlepsze świąteczne przepisy i cieszcie się wspólnym jedzeniem w te Święta! Zwykle podczas Świąt przygotowujemy dania według starych, dobrze sprawdzonych przepisów. Warto czasem odmienić i niejako odświeżyć stół świąteczny i zaskoczyć domowników nową odsłoną barszczu czerwonego lub przystawki ze śledzia.
Czarnuszka, czyli Nigella sativa, jest jedną z przypraw, które wracają do łask. Niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza , głównie dzięki powrotowi do łask domowych.
czytaj więcejPomidory suszone z czosnkiem i bazylią to niezwykła kompozycja, która doskonale wpisuje się w kuchnię włoską tak popularną w polskiej kuchni.
czytaj więcejKardamon to jedna z bardziej tajemniczych przypraw. Należy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Jest jedną z najdroższych przypraw świata zaraz po szafranie i wanilii.
czytaj więcej