Przyprawy korzenne, czyli egzotyczne aromaty i szlachetny charakter

Przyprawy korzenne należą do najstarszych przypraw znanych ludzkości. Głębia smaku, egzotyczne aromaty i szlachetny charakter przypraw korzennych pozwalają na bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Choć kojarzą się z kuchniami dalekich krajów, także w kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie – od dań słodkich po pikantne. Potrafią nadać charakteru codziennym posiłkom, wykwintnym potrawom, jak i napojom.

Dziś przyprawy korzenne stanowią uzupełnienie, ciekawy i egzotyczny dodatek. Aż trudno uwierzyć, że nie tylko przez wieki, ale też tysiąclecia były to najważniejsze przyprawy o niemal magicznym i świętym charakterze. W czasach antycznych miały one wymiar religijny, dopełniały rytuałów i ceremonii. W wiekach późniejszych odkryto ich lecznicze właściwości. Ich znaczenie znane było starożytnym Egipcjanom, jak i Krzyżowcom na jedwabnym szlaku czy też kupcom weneckim... Dziś – to głównie kulinaria czerpią z ich mocy.

Kora cynamonu cejlońskiego, wysuszona pestka owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa, pąki kwiatowe goździkowca korzennego, kłącza i pędy azjatyckiego imbiru czy kurkumy to najstarsze przyprawy świata. Ich nazwy brzmią dumnie, a smaki i aromaty to kwintesencja świata przypraw. Prestiż i wartość przypraw korzennych stanowiły impuls do kolejnych wypraw w dalekie krainy, a nawet wojen czy gospodarczych spekulacji, szantaży i mafijnych konszachtów.

To, co niegdyś było tajemnicze, odległe, ze świata sacrum, dziś choć nie stało się może profanum, to trafiło jednakże do sfery domowej, a dokładnie kuchni. I to już nie tylko królewskiej czy dworskiej, jak w wiekach średnich, ale „pod strzechy”. Dziś saszetka z cynamonem znajduje się niemal w każdym domu, bo przecież nie sposób upiec dobrą szarotkę bez tej aromatycznej przyprawy.

Więcej artykułów

Manage cookies