Dobrze przyprawiony kebab-gyros

Obfita, smaczna i pachnąca odpowiednio dobranymi przyprawami! Tak właśnie w skrócie można opisać kuchnię orientalną, w której swobodne łączenie smaków i składników, pozwoli wyczarować prawdziwe smakołyki. Chociaż w Polsce popularne stały się przede wszystkim kebaby, to również innych orientalnych pyszności u nas nie brakuje.

Jednym ze sztandarowych i najczęściej przygotowanych potraw kuchni orientalnej w Polsce jest popularny kebab. Chociaż korzeni tego przysmaku należy szukać w Turcji, to obecnie kebab doczekał się różnych, ale równie pysznych modyfikacji w Europie Zachodniej. W tym momencie kebab serwowany jest najczęściej w chlebie pita, jednak nie brakuje też innych sposobów jego podania, np. z frytkami. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się różne rodzaje mięsa i jest to zarówno wołowina, wieprzowina jak też kurczak. Kolejnym głównym jego składnikiem jest poszatkowana sałata, która wymieszana jest z innymi warzywami – nierzadko sezonowymi. Zwieńczeniem smaku kebabów jest sos, który w zależności od gustu smakosza może być bardziej lub mniej pikantny.

Czy wiesz, że …?

Najdroższego kebaba można skosztować w Londynie. Jego cena (750 funtów) jest wynikiem doboru wykwintnych składników, takich jak np. papryczki chili czy łopatki z mielonej jagnięciny.

Również w domowym zaciszu można pokusić się o to, aby przygotować takie orientalne pyszności. W zależności od gustu i chęci możemy wybrać do niego kawałek kurczaka lub wołowiny. Nie jest tutaj najważniejszy gatunek mięsa, bo to pozostaje kwestią gustu, ale zrównoważona obecność ziół i przypraw, w których zostanie ono przyrządzone. To dzięki nim przygotowany smakołyk będzie uwodził nasze kubki smakowe – swoim niepowtarzalnym, intensywnym charakterem.

Ciekawe!

Największy kebab powstał w Ankarze i ważył 1198 kg.

Bukiet przypraw

Dania z kuchni tureckiej swój niesamowity smak i aromat zawdzięczają odpowiednio wyselekcjonowanym i skomponowanym przyprawom. Przyprawa kebab-gyros Prymat zawiera intensywne w smaku składniki, jak paprykę słodką, nadającą potrawom nie tylko niepowtarzalny smak, ale też kolor, ponadto gorczycę, kolendrę, majeranek, jałowiec, rozmaryn, chili, pieprz czarny i gałkę muszkatołową. To niesamowite połączenie sprawia, że przygotowane dania z kuchni orientalnej nabierają niepowtarzalnego i pikantnego charakteru, za który uwielbiane są przez wszystkich.

 

Więcej artykułów

Manage cookies