Odkrywamy smaki kuchni myśliwskiej

Niegdyś potrawy z dziczyzny królowały na polskich talerzach bardzo często, uświetniając menu rodzinnych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Od pewnego jednak czasu – słaba dostępność tego mięsa i stosunkowo wysoka cena spowodowały, że dziczyzna rzadko gości na kuchennych stołach, przez co jej smak i aromat traktowany jest jako prawdziwy rarytas.

W kuchni myśliwskiej można odnaleźć wiele smacznych inspiracji na przyrządzenie potraw z sarny, zająca, bażanta czy popularnego dzika. Każde z nich chociaż zupełnie inne połączone jest jednym wspólnym mianownikiem – doskonałym smakiem. Dziczyzna to szlachetne i zdrowe mięso, po które sięgają osoby szczególnie dbające o swoje zdrowie, a także doceniając ten oryginalny smak mięsa.  Mięso zwierząt łownych ma wiele zalet - jest wolne od sztucznych dodatków i środków chemicznych, zawiera większą ilość białka, a mniejszą tłuszczu. Jest zdrowe, bogate w witaminy, odtłuszczone, nie zawiera cholesterolu.  Odznacza się ciemniejszą barwą, to także mięso dość zbite, stąd dłuższy czas obróbki termicznej.  Ze względu na szeroki jego wachlarz smaków i kulinarnych możliwości, jakie daje dziczyzna, z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony gatunek mięsa i potrawę.

Po mięso z zająca z przyjemnością sięgną miłośnicy chudego i delikatnego mięsa. Chociaż czas jego przygotowania jest stosunkowo długi, co z pewnością jest cechą charakterystyczną dziczyzny, to jednak jego kruchość w zupełności nam to rekompensuje.

Zająca można dusić, piec i gotować – w zależności od tego, który z wariantów bardziej trafia w nasz kulinarny gust. Doskonałą opcją jest też przyrządzenie z niego potrawki – idealnej na kolację czy przystawkę w czasie kameralnych spotkań.

Nieco inne jest mięso z sarny, które wyróżnia się soczystością i lekko słodkim smakiem.  Co więcej, sarnina daje wiele możliwości kulinarnych i można pokusić się, aby przygotować z niej stek, pulpety, a nawet medaliony.  Warto także wiedzieć, że sarnina jest najwyżej cenionym na świecie rodzajem dziczyzny.

Natomiast najpopularniejszym gatunkiem, najczęściej jadanym jest doskonałe w smaku mięso z dzika. Idealne na gulasze, piecznie czy do bigos!

Pamiętaj!

Przed poddaniem dziczyzny obróbce termicznej – zamarynuj wcześniej mięso. W ten sposób skruszeje i nabierze wyjątkowego smaku.

Popularne polskie danie – rosół, również można przygotować z dziczyzny. Idealnie do tego nadaje się bażant, a powstała zupa będzie nieco słodsza – o klarownym i aromatycznym charakterze.

Najlepsze warzywne dodatki do dziczyzny to: cebula, czosnek, włoszczyzna oraz owoce – jabłka, śliwki, gruszki, żurawina i pomarańcze.

Bukiet smaków i aromatów

Ze względu na to, że dania z dziczyzny pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko – to bardzo często pojawia się pytanie, w jaki sposób je przyprawić, aby zachować ich niepowtarzalny naturalny smak i dodatkowo go podkreślić wykorzystanymi ziołami, suszonymi warzywami i przyprawami.

Korzenno-słodkawy smak owocu jałowca i pikantny charakter ostrej papryki doskonale komponują się z daniami kuchni myśliwskiej. Dodatkowo ich charakter podkreśli obecność ziela angielskiego, którego zapach podobny jest do aromatu goździków z lekko wyczuwalną nutą muszkatu, cynamonu i pieprzu. Te trzy przyprawy podkreślają wyborny smak dziczyzny, który zwieńczony zostaje orzeźwiającym i silnym aromatem tymianku oraz ziołowo-korzenną nutą rozmarynu.

Przyprawa do dziczyzny Prymat zawiera bukiet niezbędnych aromatów i smaków, który sprawia, że każdy kęs dziczyzny rozpływa się w ustach i zachwyca kubki smakowe degustatorów.

Odpowiednio doprawione i przyrządzone potrawy z dziczyzny są nie tylko syte i smaczne, ale stanowią pyszne urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Więcej artykułów

Manage cookies