Musztarda – niezbędny pomocnik w kuchni

Nie ma nic smaczniejszego niż soczysta kiełbaska z grilla z dodatkiem delikatnie pikantnej musztardy. To ona ożywia smak każdego mięsa, pobudza kubki smakowe, ale także – co pewnie nie każdy wie – przyspiesza spalanie posiłku. Dlatego musztardy nie ma co sobie żałować. Wręcz przeciwnie, powinniśmy dodawać ją do wszystkich mięs smażonych, pieczonych na grillu czy ruszcie.

 Pyszne jedzenie na świeżym powietrzu

Kiedy popołudnia i wieczory stają się cieplejsze, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, delektując się upieczonym na grillu mięsiwem. Zapachy roztaczają się tak apetyczne, że nawet osoby dbające o dietę, skuszą się na małe grillowe co nieco. Nic dziwnego – grill jest jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Sprzyja, kosztowaniu doskonałego jedzenia oraz rozmowom do białego rana. Przeważnie, jemy mięso z grilla z dodatkami wzbogacającymi smak jedzenia. Jednak, aby nadać grillowanej, np. karkówce pyszny smak, należy ją wcześniej zamarynować. Dobrze dobrane przyprawy do marynaty, podkreślą naturalne walory mięsa. Po co najmniej godzinnym leżakowaniu, mięso można smażyć nad rozgrzanym brykietem. Idealnie usmażony kawałek mięsa potrzebuje już jedynie apetycznego sosu, co będzie gwarancją ostatecznego efektu. Wyjątkowa kompozycja smaków, otaczająca  mięsny kawałek to przysłowiowa „kropka nad i” podczas grillowej uczty. Gdy ręce są zajęte talerzami z gorącym mięsem, jeszcze mocniej docenimy wygodne opakowanie PET. Jest bardzo funkcjonalne, ponieważ, wystarczy ścisnąć plastikowe pakowanie, by nałożyć sobie porcję lub dwie na talerz pełen smakołyków.

Musztarda dobra na wszystko

Na stole, przy którym wspólnie spotykamy się, usmażone mięso, obowiązkowo stoi musztarda o apetycznym kolorze, z drobinkami rozdrobnionych ziaren gorczycy białej i czarnej. I to właśnie te maleńkie ziarna są wartościowe dla naszego układu pokarmowego. Dzięki gorczycy, każda karkówka, kiełbaska czy skrzydełka – nie są tak bardzo kaloryczne, ponieważ gorczyca przyspiesza trawienie. Wszyscy zwolennicy lekkiej pikanterii w swoich daniach powinni używać musztardy grillowej lekko ostrej. Jest to dobry sposób, gdy nie było czasu na wykonanie marynaty, albo na leżakowanie mięsa w lodówce. Taka musztarda doda intensywnego smaku potrawom z grilla, dzięki starannie dobranym przyprawom, które budują wspaniały smak i aromat.

Musztarda grillowa nadaje się nie tylko jako smaczny sos do kiełbasek. Warto nią wzmocnić smak marynat oraz dań smażonych i pieczonych. Jeśli chcecie, możecie też przygotować z musztardy sos vinaigrette – jego konsystencja i smak doda wyrazu każdej sałatce.

Kulinarny Hack life

 Czasem nie zdajemy sobie sprawy z właściwości niektórych produktów spożywczych. Warto zapoznać się z ciekawostkami, dzięki którym dowiecie się, jak bardzo pomocna jest musztarda.

  • Po smacznym obiedzie, zostaje stos naczyń, które nie chcą umyć się same. Takim „upartym”, np. patelniom, z pomocą przychodzi gorczyca! Wystarczą 2-3 łyżki musztardy z gorczycą rozetrzeć na tłustej patelni, a następnie wytrzeć ją przy pomocy gąbki. Na końcu dokładnie spłukać. Patelnia będzie błyszczeć jak nowa.
  • Smażąc mięso na rozgrzanym oleju, łatwo o oparzenia. Jeśli zdarzy się mały wypadek, a pod ręką nie macie maści na oparzenia, bez paniki – skorzystajcie z musztardy! Może Was to zdziwi, ale ma ona działanie przeciwbólowe i zapobiega powstawaniu pęcherzy.
  • Jeśli po całym dniu odczuwacie bóle pleców, wystarczy dodać kilka łyżeczek musztardy do kąpieli. Taki zabieg złagodzi ból i zrelaksuje mięśnie. Domowe SPA za niewielkie pieniądze, jest na wyciągnięcie ręki do lodówki (po musztardę).

Mimo tego, że musztarda może mieć wiele zastosowań, najbardziej popularna i chętnie używana jest do grillowanych mięs. Pasuje zarówno do dobrze wypieczonej karkówki, jak i obłędnie wysmażonych kiełbasek.

Więcej artykułów

Manage cookies