Kurczak przyrządzony na ziołowo

Ziołowy smak potraw jest jednym z ulubionych w kuchni polskiej. Aromatyczne zioła pozawalają zmieniać charakter i smak mięsa, szczególnie tak delikatnego jak kurczak. A dobrze skomponowana mieszanka, pełna różnych odcieni ziołowych akcentów jest sprawdzonym rozwiązaniem, które warto mieć zawsze pod ręką.

Dla wielbicieli zielonego

Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat ma swój charakter i aromat nie do podrobienia. W specjalnie opracowanej mieszance łączą się w idealnej kompozycji aromatyczne zioła idealne do kurczaka. Znajdziemy tam wyrazisty tymianek, sosnowy rozmaryn, pikantny czosnek, rzadko stosowany a ciekawy cząber, delikatne oregano, popularny majeranek oraz anyżową bazylię.

Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat jest jedną z trzech ulubionych przypraw wśród Polaków – zaraz po Przyprawie klasycznej i pikantnej Prymat. A gotowa mieszanka ułatwi przyrządzanie domowych obiadów, szczególnie w tygodniu, kiedy szybki i smaczny obiad to podstawa.

Przyprawę do kurczaka możemy zastosować na dwa sposoby. Możemy bezpośrednio doprawić nią mięso lub też przyrządzić z jej pomocą marynatę. Mieszankę ziół i przypraw wystarczy wymieszać z oliwą lub olejem, a następnie w takiej marynacie pozostawić mięso na minimum godzinę. Tutaj jednak sprawdzi się zasada – im dłużej tym lepiej. Tak zamarynowany kurczak jest gotowy do przyrządzenia. Będzie smakował z piekarnika, grilla, a także z patelni.

Inspirujące zioła

Kurczaka w ziołach można przygotować na wiele różnych sposobów. Można dodać do niego cytrynę, białe wytrawne wino albo miód. W każdym wydaniu zaskoczy nas soczystością, lekkością oraz świeżością. Kurczak w ziołach jest odpowiedni na wiele okazji. Będzie smakował równie dobrze podany podczas spotkania z przyjaciółmi, a także w trakcie uroczystego obiadu. Dzięki naturalnej delikatności oraz dietetycznym walorom tego mięsa powstają z niego smaczne domowe obiady zarówno dla dzieci, osób na lekkostrawnej czy też odchudzającej diecie. Natomiast duża zawartość białka, czyli budulca mięśni, sprawia, że drób jest także ceniony przez mężczyzn.

Kurczak przyrządzony na ziołowo będzie urozmaiceniem, tak potrzebnym w codziennej diecie.

Soczysty kurczak to podstawa

Kiedy kurczak smakuje najlepiej? Bez wątpienia największą zaletą dobrze przyrządzonego mięsa z kurczaka jest jego soczystość. Okazuje się, że trzeba zadać sobie odrobinę trudu, aby ją uzyskać. Zawsze jednak warto!

- Jeśli zapiekamy kurczaka w brytfance, na jej dno wlejmy pół szklanki bulionu, soku z jabłek lub wody.

- Przed zapieczeniem wsuńmy pod jego skórkę kawałeczek masła.

- Skropmy kurczaka sokiem z cytryny.

- Obtoczmy kurczaka w marynacie i odstawmy do lodówki na 2 godziny. Oprócz tego trochę marynaty zmieszajmy z oliwą i odstawmy. Kurczaka połóżmy na kratce i tak umieśćmy go w piekarniku. Pod kratką połóżmy brytfankę lub blachę napełnioną wodą. Na 20 minut przed wyjęciem z piekarnika posmarujmy kurczaka oliwą z ziołami lub połóżmy na nim kawałek masła.

Więcej artykułów

Manage cookies