Apetyczna złocista barwa i korzenny smak szafranu

Te cienkie, czerwono-pomarańczowe niteczki w kuchni mają nieocenione możliwości. Niewielka ilość szafranu sprawia już, że potrawy nabierają niepowtarzalnej i apetycznej złocistej barwy i wysublimowanego, korzennego smaku. Warto jednak poznać jego zastosowanie tak, aby z powodzeniem go wykorzystywać i z dumą chwalić się kulinarnymi sukcesami.

Kiedyś klasyczne dania z kuchni polskiej obficie były doprawiane i kolorowane szafranem. Dzisiaj nieco rzadziej po niego sięgamy, natomiast w dalszym ciągu jest czołową przyprawą na południu Europy.

Szafran wprost idealnie współgra ze słoneczną kuchnią hiszpańską, grecką, włoską i tunezyjską. Jego delikatny, gorzkawy smak nadaje tamtejszym potrawom wyrazistości i korzennego aromatu. Doskonale podkreśla naturalne atuty ryżu, nadając mu żółty kolor, dlatego nie można nie wykorzystać go do przyprawiania risotto – znanej i powszechnie uwielbianej włoskiej potrawy. Co więcej, szafran bardzo dobrze komponuje się ze sztandarowym daniem Hiszpanii – paellą, dlatego też trudno nie pokusić się o dodanie do niego chociaż jego szczypty, aby podkreślić wyjątkowy smak potrawy.

Nie tylko koneserzy kuchni śródziemnomorskiej z przyjemnością sięgają po szafran. Również miłośnicy orientalnych smaków chętnie z nim eksperymentują, dodając go do przyrządzanych rarytasów. Także oryginalna arabska kawa powinna zawierać chociaż odrobinę tej szlachetnej przyprawy.

Ciekawe!

- Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie.

- Aby mieć pewność, iż zakupiony szafran jest oryginalny, warto nabyć go w nitkach.

Kupując szafran w nitkach, należy pamiętać o tym, aby przed użyciem namoczyć go w łyżce wrzątku lub mleka. Zmielony można bezpośrednio dodać do zup, kremów oraz wszelkiego rodzaju sosów. Równie często stosuje się go do przyprawienia zapiekanek makaronowych, a nawet budyniu waniliowego. Wszystkie dania z jego użyciem – nabierają ciekawego smak i zapachu.

Warto wiedzieć!

Już niewielka ilość szafranu wystarczy, aby wyczarować w kuchni prawdziwe pyszności. Jednak trzeba pamiętać, że zbyt obfita ilość może zepsuć smak potrawy i nadać jej gorzkawą nutę.

Aby poczuć obłędny aromat szafranu, najlepiej przypiec jego nitki w piekarniku nagrzanym do temperatury 50°C.

Szafran w kuchni polskiej

Warto czasem sięgnąć do dawnych polskich smaków i tradycji, które mogą być inspiracją. Osoby lubiące wyruszać na kulinarne podboje i eksperymentować z uzyskiwanymi smakami, mogą pokusić się o dodanie szafranu do uwielbianych przez Polaków – placków ziemniaczanych. W kuchni staropolskiej chętnie wykorzystywano go także do barwienia bab wielkanocnych.

Więcej artykułów

Manage cookies