Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejSoczyste truskawki, słodkie maliny, kwaśne wiśnie, agrest, porzeczka, borówki, jeżyny… to skarby natury, którymi możemy cieszyć się latem. W sezonie zajadamy się nimi niemal codziennie. Czy można zachować smak lata na dłużej i delektować się nim także, kiedy za oknem zrobi się szaro i ponuro? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory. Sprawdźcie, jak je przygotować, aby były pyszne.
Gdy myśli się o przetworach z owoców sezonowych, zwykle w pierwszej kolejności do głowy przychodzi dżem z truskawek czy wiśni. Możliwości jest jednak o wiele więcej. Konfitury, w których owoce gotujemy w gęstym cukrowym syropie, wykorzystacie do naleśników, ryżu, płatków owsianych. Bardziej jednorodna marmolada sprawdzi się świetnie do domowych wypieków. Podobne zastosowanie mają intensywnie śliwkowe powidła – gotowane długo i bez dodatku cukru lub z minimalną jego ilością.
Na tym lista domowych owocowych przetworów się nie kończy. Kompoty – jednorodne lub z mieszanki owoców – będą doskonałym orzeźwieniem zimą. Podobnie gęste soki, które możecie wykorzystać do rozcieńczenia w wodzie albo do przygotowania śniadań na słodko i deserów. Nasze wyliczenie zamyka pyszny chutney. To słodko-ostry sos np. z fig i cebuli, z dodatkiem wyrazistych przypraw, jak imbir, papryczka chili.
Jak widać, możliwości jest bardzo wiele i w przygotowaniu domowych przetworów ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia!
Skład przetworów jest bardzo prosty i zwykle pojawia się w nim cukier lub jego substytuty. Ten słodki dodatek powoduje zagęszczenie konsystencji i jest naturalnym konserwant. Głębię smaku pozwalają w prosty sposób uzyskać przyprawy. Dlatego warto urozmaicić dżem z owoców, marmoladę czy powidła dodatkowymi akcentami. Jakimi?
Cukier z dodatkiem wanilii do ciast i wypieków Prymat to klasyka, która nadaje przetworom subtelną słodycz i niepowtarzalny aromat. Delikatna, ale wyczuwalna wanilia podkręci smak przetworów. Kolejny sprawdzony pomysł to Cukier ze skórką cytryny Prymat. Idealnie sprawdzi się do dżemu malinowego lub truskawkowego oraz do kompotów. Wnosi cytrusowe orzeźwienie i przyjemnie balansuje słodycz owoców.
W przetworach warto wykorzystać też Cynamon mielony Prymat. Zapach tej korzennej przyprawy kochają chyba wszyscy! Niezastąpiony do świątecznych wypieków doskonale pasuje do przetworów z jabłek i gruszek. Aromatyczny dżem z jabłek z cynamonem wykorzystacie do jabłecznika, zimowej owsianki czy naleśników. Przyprawa nadaje charakterystyczny, ciepły smak. Do przetworów z jabłek i gruszek dobrze pasuje również kardamon. Rozgrzewa i wnosi nieco egzotyki, a jeśli chcecie dodać odrobinę ostrości, postawcie na imbir. Niezależnie od tego, czy do Waszych słoików trafią truskawki, wiśnie czy borówki, przetwory na zimę z pewnością będą szybko znikać z domowej spiżarni.
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej