Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejJakie zupy królują w wigilijny wieczór: barszcz z uszkami czy grzybowa, a może zupa rybna?
Podobno uwielbiamy naszą tradycję - niestety dzisiaj mało kto potrafi podać prawdziwie, tradycyjne potrawy wigilijne. A trzeba przyznać, że jest to niezwykle bogaty jadłospis obejmujący swoim zasięgiem Polskę wzdłuż i wszerz. Istnieje podobno przysłowie: „Powiedz mi, jaką jadasz w swoim domu zupę wigilijną a powiem Ci skąd jesteś”.
W wielu regionach Polski zupełnie zapomniano o istnieniu zupy migdałowej, będącej ozdobą bogatych, kresowych stołów. To zupa z interesującym, słodkim aromatem, podawana z cynamonem. Dzisiaj wypierana jest niemal całkowicie przez popularny barszcz z uszkami. Podobnie zresztą stało się z zupą rybną, która króluje głównie na Pomorzu i niegdyś serwowana była również w zamożnych domostwach. Aby uzyskać najlepszy smak, gotowano ją na warzywnym wywarze, z dodatkiem różnych gatunków ryb. Dla osiągnięcia wyrazistości koloru i smaku dodawano do niej także paprykę i przecier pomidorowy.
Do najoryginalniejszych z pewnością zup należy dołączyć także śląski przysmak – siemieniotkę lub inaczej konopiankę. Receptura tej niezwykłej zupy – unikalna dla każdego domu - jest pilnie strzeżona przez śląskie gospodynie znane ze swych kulinarnych zdolności. Siemieniotkę serwowano z kaszą tatarczaną (na Śląsku zwaną pogańską). Talerz zupy utkany był nasionami prosa, tatarki i konopi. Kompozycja ta, jak ogólnie wierzono posiadała magiczne właściwości i miała dobrze wróżyć współbiesiadnikom.
Wśród wszystkich zup wigilijnych (oprócz nieśmiertelnego barszczu czerwonego z uszkami) wybornym smakiem odznacza się również grzybowa. Zwykło się ją robić ‘czystą’ i podawać z łazankami. Poniżej wariacja na temat grzybowej pod postacią Kremu borowikowego z łazankami.
Zupa krem z borowików aromatyzowana oliwą truflową
podana z łazankami
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oliwy truflowej
200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
50 ml winiaku klubowego
800 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 36%
Sól ziołowa, Pieprz ziołowy, Tymianek Prymat do smaku
160 g ugotowanych łazanek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej