Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejRobert Sowa tym razem wyczarował pyszne szparagi w bekonie, grillowane pstrągi z kaparami oraz niezwykle interesujące szaszłyki wegetariańskie. Przepisy na wyżej wymienione specjały grillowe przedstawiamy poniżej:
Szaszłyki wegetariańskie w marynacie ziołowej
Składniki dla 4 osób:
3 ugotowane na pół twardo ziemniaki w mundurkach
2 pokrojone na cząstki czerwone papryki
1 pokrojona na cząstki czerwona cebula
1 pokrojona na cząstki cukinia
1 szklanka oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
Pikantny sos czosnkowy tzatziki
200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
1 opakowanie Pikantnego sosu czosnkowego tzatziki Prymat
Przygotowanie:
Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić na 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i zalać marynatą przygotowaną poprzez zmieszanie przyprawy grill ziołowy z oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa nadziewać na przemian na szpadki do szaszłyków. Szaszłyki grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Grillowane zielone szparagi w bekonie z sosem greckim
Składniki dla 4 osób:
16 dużych zielonych szparagów
8 plastrów chudego bekonu
2 łyżki przyprawy Grill ziołowy Prymat
2 pomidory malinowe
Sos sałatkowy grecki:
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
Do smaku sok z cytryny
Przygotowanie:
Opakowanie sosu sałatkowego greckiego wsypać do miseczki, dodać musztardę, zalać jogurtem, dokładnie wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać i krótko gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie szparagi przełożyć do zimnej wody z lodem. Bekon rozłożyć na desce, po dwa plastry jeden na drugim i posypać przyprawą grill ziołowy. Na plastrach bekonu ułożyć po 4 szparagi, zawinąć. Tak przygotowane szparagi zgrillować na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z sosem greckim i pomidorami malinowymi.
Grillowane pstrągi z kaparami i chrzanem śmietankowym
Składniki dla 4 osób:
4 umyte, świeże, wypatroszone pstrągi (lub dorady)
1 opakowanie przyprawy Grill ziołowy Prymat
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
4 łyżki masła wiejskiego
1 słoiczek Chrzanu śmietankowego Smak
1 pokrojona na cząstki cytryna
Przygotowanie:
Masło wymieszać z kaparami i Przyprawą grill ziołowy Prymat. Osuszone pstrągi nadziać aromatycznym masłem i owinąć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Tak przygotowaną rybę grillować z każdej strony po 10 minut. Podawać z chrzanem śmietankowym, cytryną i mini ogóreczkami.
Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Jak wyglądało przygotowanie potraw znaleźć można na stronie DDTVN.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej