Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejLato nieodłącznie kojarzy się z grillowaniem… Słońce za oknem, zapach świeżego powietrza - aż chce się wyjść i grillować. Grillujemy wszystko - wprawdzie polska kiełbasa jest znana na całym świecie, ale można przyrządzać ją na wiele sposobów.
Na grillu możemy grillować oprócz kiełbasy właściwie wszystko - mięso drobiowe, karczek, ryby a nawet warzywa. W sezonie grillowym mięsa z rusztu to podstawa. Najlepiej, aby były wcześniej zamarynowane, dobrze doprawione, aromatyczne, podane ze smakowitymi dodatkami… Możliwości i wariantów potraw jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie – kulinarny tradycjonalista, wielbiciel nowości, poszukiwacz egzotycznych smaków. Tylko od wyobraźni grillującego zależy, co finalnie znajdzie się na talerzu.
Prostym i ciekawym pomysłem na grilla są również mięsno-warzywne szaszłyki. Dzięki nieograniczonym możliwościom łączenia składników szaszłyki mogą być jednocześnie połączeniem smaków mięsa, ryb, warzyw, owoców i grzybów. Obok tradycyjnych składników jak boczek, karkówka, cebula czy pieczarki można spróbować bardziej egzotycznych dodatków takich jak ananas czy krewetki. A nawet tofu – składnik równie tajemniczy co modny.
Ryby z kolei najlepiej grillować w całości. W takiej formie na pewno nie rozpadną się w czasie przygotowywania i zachowają pełnię smakowych walorów. Innym sposobem jest grillowanie filetu ze skórą. Skórę wystarczy posmarować oliwą lub roztopionym masłem. Następnie rybę należy ułożyć skórą do dołu i grillować bez odwracania. Zgrillowana skórka będzie niezwykle chrupiąca i smaczna.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej