Dwie nowości w duchu ulubionych dań obiadowych Polaków
Zapoznaj się z nowymi produktami marki Prymat: przyprawą do zupy pomidorowej oraz przyprawą do sosu po bolońsku.
czytaj więcejBoże Narodzenie to niewątpliwie najważniejsze, najbardziej uroczyste i tradycyjne polskie święto. Głównym akcentem wciąż pozostaje wieczerza wigilijna, którą spędzamy w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole pełnym postnych przysmaków.
Na polskich stołach w ten wyjątkowy wieczór wciąż jeszcze króluje karp (smażony lub w galarecie), śledź w oleju, ryba po grecku, wigilijny barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kutia i inne potrawy przygotowywane w ten wieczór zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją.
Podczas gdy na wigilijnym stole wszystkie potrawy są bezmięsne, tak przez pozostałe dwa dni na świątecznych stołach królują różnego rodzaju mięsiwa - pieczone, duszone, smażone… Aby pokreślić wyjątkowość i uroczysty charakter świąt sięga się po bardziej wykwintne potrawy. Na stołach goszczą pieczone kurczaki, kaczki i gęsi, różnego rodzaju pieczenie z wołowiny czy wieprzowiny, aromatyczne gulasze i potrawki na przykład w królika, tradycyjne rolady, devolaye czy też kotlet schabowy. Do mięs warto podać kapustę czerwoną lub buraczki z aromatycznymi dodatkami czy też lekkie sałaty. Warto też podać purée z ziemniaków, zielonego groszku i bazyliowego pesto, obsmażone kopytka na maśle z rozmarynem czy też pieczone ziemniaczane łódeczki. Można tez wykorzystać ringi do dekoracyjnego zaserwowania ryżu czy kaszy.
By perfekcyjnie przygotować się na nadejście świąt polecamy nasze ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE KULINARNE.
Zapoznaj się z nowymi produktami marki Prymat: przyprawą do zupy pomidorowej oraz przyprawą do sosu po bolońsku.
czytaj więcejDowiedz się, jak przygotować domowe masło czosnkowe z dodatkiem naszej aromatycznej nowości: Przyprawy do masła Prymat! Podpowiemy również, do jakich dań sprawdzi się idealnie.
czytaj więcejSprawdź, jakie produkty Prymat musisz mieć pod ręką szykując pyszne dania z grilla.
czytaj więcej