Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcej12 października w Warszawie odbył się prestiżowy konkurs „Kulinarne Mistrzostwa Polski”. Pierwsza edycja zawodów towarzyszyła 9. Międzynarodowym Targom WorldHotel. Mecenasem wydarzenia została marka Prymat GastroLine, a jego Ambasadorem Robert Sowa.
W walce o zaszczytny tytuł udział wzięło dwunastu kucharzy wyłonionych w preselekcjach - wśród nich znaleźli się zarówno uczniowie szkół gastronomicznych, jak i zawodowi kucharze, na co dzień pracujący w restauracjach w całej Polsce. Imprezę prowadził Robert Sowa, pomysłodawca konkursu, oraz Paweł Pochwała.
Kulinarnym mottem przewodnim zawodów były następujące produkty: polędwiczki wieprzowe, ślimaki, świeże warzywa i owoce, a także kawa, która, jak się okazuje wyśmienicie współgra nie tylko z deserami, ale również z mięsem.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować dwanaście talerzy degustacyjnych, a przy tym wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku oraz wysoką estetyką podania. Finalny efekt przygotowanej potrawy oceniało zarówno jury profesjonalne, jak i degustacyjne. Szefowie kuchni, w tym: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Andrzej Polan Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak, koncentrowali się na aspektach związanych z organizacją pracy, techniką wykonania i rzecz jasna na efekcie końcowym, zarówno w kwestii walorów smakowych, jak i estetyki podania. Jury degustacyjne, w którym znaleźli się: Małgorzata Ohme, Zygmunt Chajzer, Tomasz Iwan, Mateusz Borek, Agustin Egurrola i Tomasz Olejniczak, oceniało przede wszystkim smak przygotowanej potrawy.
Spośród wszystkich uczestników jury wyłoniło tylko trzech najlepszych kucharzy. Trzecie miejsce zajęła Aleksandra Siekierko - dwudziestoletnia adeptka sztuki kulinarnej, na drugim miejscu znalazł się Grzegorz Miśta - kucharz restauracji Hotelu Fabryka Wełny z Pabianic. Z kolei najwyższe miejsce na podium zajął Paweł Laśkiewicz, dwudziestolatek z Bydgoszczy, pracujący w Hotelu Bohema.
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej