Co na śniadanie? Prymat!
Poznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcejNiegdyś żur staropolski jadano na śniadania, szczególnie w chłodne zimowe poranki. Dzisiaj jednak kojarzymy go z okresem Wielkanocny, kiedy to zawsze wiedzie prym na świątecznym stole. Robert Sowa przedstawia pomysł na tradycyjny żur z nieklasycznymi dodatkami – jajami przepiórczymi i pudrem z suszonych borowików.
Tradycyjny polski żur powinien być przygotowany na wcześniej sporządzonym zakwasie – obowiązkowo wykonanym z mąki żytniej z wyjątkowymi dodatkami w postaci białej kiełbasy i jaj. Robert Sowa chcąc nadać temu staropolskiemu daniu nutę nowoczesności, zastępuje jaja kurze jaja przepiórczymi. Będzie to być może niewielka, ale smaczna odmiana.
Pamiętaj, aby zapobiec pęknięciu kiełbasy w trakcie gotowania, przed włożeniem jej do garnka należy ją nakłuć.
Dla wyregulowania kwaskowatości zupy można dodać 2-3 łyżki chrzany tartego, który sprawi, iż żur będzie nieco bardziej ostry w smaku. Nie można zapomnieć także o sporej ilości czarnego pieprzu i majeranku. Są to bezsprzecznie dwie główne przyprawy, bez których żurek nie nabierze charakterystycznego wyjątkowego aromatu i smaku.
Aby uzyskać kremową konsystencję, apetyczny wygląd i zagęścić żur, można użyć śmietany 30-procentowej.
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek na stronie DoradcaSmaku.pl
Poznaj serię śniadaniowych przypraw, która odmieni Twoje poranki!
czytaj więcejNowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcejKońcówka wakacji to doskonały moment, aby zadbać o smakowite zapasy na chłodniejsze miesiące.
czytaj więcej