Potrawy na śniadanie wielkanocne – 8 tradycyjnych przepisów
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejBiała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. Robert Sowa proponuje jej połączenie z żeberkami i wiejską kiełbasą.
Dania jednogarnkowe w Polsce zyskują w ostatnich latach popularność. Dawniej królował bigos i fasolka po bretońsku, natomiast teraz coraz chętniej decydujemy się na testowanie nowych smaków i połączeń. Głównym składnikiem w takich potrawach najczęściej jest biała fasola lub kapusta kiszona. Nad tą pierwszą opcją warto zatrzymać się nieco dłużej, ponieważ jest niezwykle zdrowa.
Biała fasola jest bogata m.in. w białko roślinne, stąd też nikogo nie dziwi fakt, iż w diecie wegetarian z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce. Ale to nie jedyna jej zaleta. Pozwala również poprawić koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Nie można jednak zapomnieć o tym, że dania z fasolą w roli głównej należą do dań ciężkostrawnych, dlatego pod koniec gotowania warto dodać majeranek, który wpływa na wsparcie procesów trawiennych.
Dla lubiących szybkie, sycące i niezwykle aromatyczne połączenie Robert Sowa poleca potrawkę z białej fasoli. Będzie to alternatywa dla klasycznych i lubianych przez Polaków dań jednogarnkowych. Pobudzi zmysł powonienia i zachwyci wyjątkowym smakiem. Przygotowując tę potrawę, warto pamiętać o tym, aby białą cebulę zastąpić czerwoną – dzięki czemu uzyskamy bardziej wyrazisty smak. Nie należy obawiać się również dodania dużej ilości czosnku, który idealnie współgra z sycącymi i rozgrzewającymi pysznościami. Natomiast dla uzyskania apetycznego koloru warto sięgnąć po słodką paprykę. Finał takiej kompozycji, to aromat wędzonych żeberek w kuchni oraz smaczne i szybkie danie na talerzu. Polecamy!
Zobacz przepis i obejrzyj odcinek w serwisie DoradcaSmaku.pl
Wielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcejNowy konkurs dla użytkowników serwisu Doradca Smaku i fanów Prymat! Sprawdź szczegóły
czytaj więcejTej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcej