Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejTa potrawa trafi w gust wegetarian, lecz nie tylko. W końcu nawet mięsożercy nie zawsze mają ochotę na mięso. Dzięki programowi „Mój przepis na…” będziemy się starali przekonać jeszcze nieprzekonanych do jedzenia kaszy w różnej postaci. Dzisiaj dodatkiem do niej są brokuły, pieczarki oraz aksamitny kremowy sos na bazie serka topionego.
Danie bardzo łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania, gdy zdecydujemy się na smażenie na dwóch patelniach. Na jednej smażymy na oleju rzepakowym, oleju z suszonych pomidorów cebulę, pod koniec smażenia dodając wino białe wytrawne. Dzięki takim łączeniom poddawanym wysokiej temperaturze otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która przeniknie potrawę. Na koniec na tę patelnie dodajemy serek topiony, który rozpuści się i stworzy pyszny aksamitny sos. Aby symfonia smaków była kompletna, należy dodać odpowiednie przyprawy. I w tym przypadku świetnie sprawdzą się: pieprz biały mielony oraz gałka muszkatołowa. Ten duet pasuje zresztą do wielu białych sosów. Do sosu dorzucamy już tylko podsmażone w międzyczasie na drugiej patelni pieczarki oraz podgotowane brokuły. Brakuje już tylko cierpkiej śródziemnomorskiej nuty – suszonych pomidorów, kaparów oraz ziół prowansalskich dodanych na sam koniec gotowania.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej