XXI sezon Doradcy Smaku rusza 2 września!
Nowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcejWszyscy słyszeliśmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To prawda, ale ważne jest, aby każdy zdecydował co i kiedy jeść, tak, aby posiłek mu służył i był źródłem energii i przyjemności.
Dlatego Michel Moran zaproponował przepisy na wytrawne i słone dania. W odcinku z 6 kwietnia Moran przygotował między innym aromatyczną szakszukę, pastę z łososia, hummus, tapenadą z oliwek i fig, smażone owoce leśne ze śmietanką. Ponizej znajdziecie wybrane przepisy z tego odcinka.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Sól
Świeżo zmielony pieprz
400 g filetu z łososia
50 cl bulionu rybnego
½ pęczka szczypiorku
40 g masła ½ soli
4 łyżki śmietany
1 jogurt
1 cytryna
4 szczypty papryka ostra
Imbir mielony
PRZYGOTOWANIE
Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Odsączyć na chłonnym papierze.
Opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawić do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki. Wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.
Porcje dla 4 osób
Składniki:
Sól
Przygotowanie groszku
200 g ciecierzycy
Gotowanie ciecierzycy
1 cebula
1 marchewka
1 liść laurowy Prymat
Przygotowanie hummusu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu Prymat
1 łyżeczka kminek Prymat
2 szczypty papryki czerwonej Prymat
Pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Namocz ciecierzycę w wodzie.
Obierz i grubo posiekaj cebulę i marchewkę. Umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją i obficie zalej wodą. Gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Posolić dopiero pod koniec gotowania.
Obrać i zdeglasować ząbek czosnku i pokroić na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem.
Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksować przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełożyć hummus do salaterki. Posmakować i dostosować przyprawy. Odstawić do lodówki.
Nowy sezon Doradcy Smaku od poniedziałku do piątku o godzinie 20:00 w TVN!
czytaj więcejKońcówka wakacji to doskonały moment, aby zadbać o smakowite zapasy na chłodniejsze miesiące.
czytaj więcejCzy można zachować smak lata na dłużej? Oczywiście! Pozwalają na to domowe przetwory.
czytaj więcej