Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPołowa listopada to czas, w którym nasze myśli zaczynają krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia. W końcu z niecierpliwością czekamy na wyjątkowe potrawy, spotkania z najbliższymi i wymarzone prezenty. Zanim jednak na spokojnie uda się zasiąść przy stole uginającym się od świątecznych dań, czeka nas kilka tygodni solidnych przygotowań. A więc od czego zacząć?
W tym artykule podpowiadamy, jak zorganizować przedświąteczne zakupy i jak zaplanować przygotowanie potraw, tak aby nie biegać do sklepu po brakujące produkty i nie stać w kuchni do ostatniej chwili. Wcześniejsze zaplanowanie zakupów pozwoli nam zaoszczędzić więcej czasu oraz zapobiec niepotrzebnym stresom.
Zapisz wszystkie dania, które znajdą się na wigilijnym stole i które jadacie w domu podczas dni świątecznych. Zapytaj domowników, co chcieliby zjeść albo spróbować w czasie świąt. Wszystkie dania wypisz na kartce. Sięgnij po potrzebne przepisy i zgromadź je w jednym miejscu.
Kiedy masz już listę potraw, wypisz składniki, które są niezbędne do ich przyrządzenia. Na pewno lista będzie długa, jednak zanim pójdziesz na zakupy zajrzyj do kuchennych szafek – być może są produkty, które masz i nie musisz ich kupować.
Teraz przygotuj listę potrzebnych produktów. Podziel ją według czasu przechowywania produktów, czyli:
(mąkę, cukier, kakao, mak, orzechy, bakalie, kasze, grzyby suszone, przyprawy: przyprawa do piernika, przyprawa do bigosu, przyprawa do ryb, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, cynamon, ziele angielskie, przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną, żelatynę, sól).
(warzywa, jabłka, kapusta kiszona, susz na kompot, nabiał, musztardę, majonez)
(mięsa, wędliny, nabiał, śledzie)
Pamiętaj, że część półproduktów i potraw możesz przyrządzić wcześniej przechować lub zamrozić. Poniżej znajdziesz grafik, co i kiedy przyrządzić:
Uszka, pierogi, bigos – możesz zamrozić. Pierogi można zamrozić surowe lub ugotowane. Trzeba jednak pamiętać, żeby układać je osobno, tak, żeby się nie stykały. Pierniczki trzeba przechowywać w szczelnym, zamknięty pudełku. Pierniczki można zrobić wcześniej, ale udekorować na 2-3 dni przed zjadaniem.
Gotowy, zlany do szklanych pojemników, zakwas trzeba przechowywać w lodówce.
Mamy nadzieję, że ten świąteczny rozkład jazdy pomoże Wam zaplanować i przygotować nadchodzące święta Bożego Narodzenia bez niepotrzebnego pośpiechu i stresu.
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej