Napoje rozgrzewające z przyprawami Prymat
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejDobrze znany nam kalafior pochodzi z Cypru, gdzie nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe.
Kalafior to wyjątkowy składnik w kuchni. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy ryb, ale świetnie sprawdzi się również w roli samodzielnej potrawy. W Polsce najczęściej podajemy go z zasmażaną bułką tartą lub w cieście naleśnikowym. Chętnie gotujemy zupę kalafiorową czy wykorzystujemy go w sałatkach. Kalafiora można podawać również zapieczonego pod beszamelem, z dodatkiem Przyprawy Uniwersalnej i tartego sera.
Jak kupować kalafior? By mieć pewność, że kalafior jest świeży, należy się mu przyjrzeć - powinien mieć jednolitą barwę, nie mieć uszkodzeń i ciemniejszych plamek. Liście powinny być jasnozielone i sztywne.
Zapraszamy tymczasem na Aromatyczną zupę kalafiorową z indykiem!
Tej zimy postaw na aromatyczne propozycje, które nie dość, że zachwycą Cię swoim korzennym, wyrazistym smakiem, to sprawią, że nawet najmroźniejszy dzień okaże się znacznie cieplejszy!
czytaj więcejPrzyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcej