Jak przygotować mięso na grilla?
Sprawdź, jakie produkty Prymat musisz mieć pod ręką szykując pyszne dania z grilla.
czytaj więcejDobrze znany nam kalafior pochodzi z Cypru, gdzie nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe.
Kalafior to wyjątkowy składnik w kuchni. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy ryb, ale świetnie sprawdzi się również w roli samodzielnej potrawy. W Polsce najczęściej podajemy go z zasmażaną bułką tartą lub w cieście naleśnikowym. Chętnie gotujemy zupę kalafiorową czy wykorzystujemy go w sałatkach. Kalafiora można podawać również zapieczonego pod beszamelem, z dodatkiem Przyprawy Uniwersalnej i tartego sera.
Jak kupować kalafior? By mieć pewność, że kalafior jest świeży, należy się mu przyjrzeć - powinien mieć jednolitą barwę, nie mieć uszkodzeń i ciemniejszych plamek. Liście powinny być jasnozielone i sztywne.
Zapraszamy tymczasem na Aromatyczną zupę kalafiorową z indykiem!
Sprawdź, jakie produkty Prymat musisz mieć pod ręką szykując pyszne dania z grilla.
czytaj więcejCzy sos do sałatki ma znaczenie? Jak zrobić pyszny sos sałatkowy? I który sos będzie pasował do sałatki z kurczakiem, a który najlepiej podkreśli smak mizerii?
czytaj więcejWielkanoc to święta obfitości i odrodzenia. Po zimie i poście szykujemy kolorowy wielkanocny stół, którego aromaty i smaki mają pobudzić nasz apetyt na życie.
czytaj więcej