Aktualności

Grill pełen smaku – co dobrego wrzucić na ruszt?

Wiosną, latem i jesienią, jeśli tylko pogoda na to pozwala, uwielbiamy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu zajadając się przysmakami z grilla: karkówką, kurczakiem, rybami czy warzywami. Nie zawsze jednak mamy pomysł na najlepszą marynatę co dokładnie i jakim sposobem przyrządzić na ruszcie. Dlatego w tym artykule przygotowaliśmy dla Was garść sprawdzonych pomysłów na różnorodne i pyszne dania z grilla, które zadowolą każdego!

Na początek absolutny klasyk i nieodłączny element każdego grilla: kiełbaski z rusztu. Będą znakomicie smakować jeśli natniecie je i zamarynujecie wcześniej w lodówce. Podczas grillowania można je lekko przypiec na ogniu, pamiętając o częstym obracaniu i uważając by ich nie spalić. Gotowe kiełbaski z grilla podawajcie z ketchupem, musztardą oraz pieczywem.

Prawdziwym przysmakiem mięsożerców jest karkówka z grilla. Zanim wrzucimy na ruszt wołowinę, wieprzowinę czy baraninę najczęściej marynujemy ją przez kilka godzin (a najlepiej cały dzień) w aromatycznej, pełnej przypraw marynacie, zawierającej także musztardę, miód, colę czy piwo. W zależności od grubości mięsa oraz preferencji, grillujemy mięso z obu stron przez około 5-7 minut aby uzyskać pożądany stopień wysmażenia. Karkówkę z grilla możecie podać na obiad razem z sałatką, ziemniaczkami i ulubionym sosem np. BBQ czy czosnkowym.

Kolejną sprawdzoną propozycją na grilla jest kurczak. Można go zamarynować na wiele sposobów, a na ruszt wybrać swoje ulubione kawałki mięsa przygotowując chrupiące i soczyste pałki / udka, pikantno-miodowe skrzydełka lub jogurtowe piersi z kurczaka. Dodatkowo, filety z kurczaka warto naciąć i wypełnić pysznymi dodatkami np. serem mozzarella czy pomidorami. Kawałki kurczaka warto też pokroić i nabić na patyczki razem z kukurydzą, pieczarkami, kolorową papryką czy cebulą tworząc tym samym pyszny szaszłyk.

Znakomitym urozmaiceniem grillowego menu będą ryby takie jak dorsz, pstrąg, tuńczyk, łosoś, halibut, dorada, czy makrela. Najlepiej będą smakować jeśli są świeże i niedawno złowione, zaś w przypadku tych głęboko mrożonych trzeba uważać by mięso nie rozpadło się podczas grillowania. Zanim usmażymy ryby na ruszcie warto je wcześniej naciąć, nadziać masłem czy cytryną i posolić.

Nie tylko mięsne dania rewelacyjnie smakują na ruszcie. Coraz większą popularnością cieszą się przepisy wege, np. grillowane warzywa takie jak bakłażan, cukinia, bataty, dynia, czy papryka. Przepyszne są też grillowane pieczarki, zwłaszcza te największe w rozmiarze portobello. Na ruszcie przyrządzicie też sery. Najlepsze będą grillowane oscypki, camembert czy halloumi.

Podczas przygotowywania wszystkich dań na grillowym ruszcie, warto mieć pod ręką gotowe mieszanki przypraw Prymat na grilla w wydaniu klasycznym, pikantnym, ziołowym lub dedykowanym dla mięsa kurczaka, karkówki, steku, a także do sera i warzyw. Dostępne w torebce lub w praktycznej i poręcznej tubie z dozownikiem.

Smacznego!

Więcej aktualności

Manage cookies