Sztuka mielenia przypraw
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejKażdy lubi zjeść smaczny obiad, jeszcze lepiej kiedy przygotowanie tego obiadu nie zajmuje dużo czasu. Wraz z naszym ekspertem kulinarnym - Robertem Sową wymyśliliśmy 6 sekcji z propozycjami dań, które są łatwe w przygotowywaniu, bazują na składnikach które zazwyczaj mamy w naszych domowych kuchniach i oczywiście hołdują zasadzie #zerowaste.
Mięso drobiowe, makaron, przetwory z pomidorów - to produkty, których używany w kuchni każdego dnia. Dzięki kilku oryginalnym przyprawom w kilkanaście minut możemy stworzyć smaczne i oryginalne dania. Robert Sowa pokazał jak w prosty sposób przygotować pyszny kebab, kurczaka w przyprawie garam masala, prosty, a jednocześnie bardzo smaczny makaron z zaledwie kilku składników. Te przepisy udowadniają, że można gotować pyszne obiady bez zbędnego wysiłku.
Mięso mielone to niezwykle wdzięczny produkt, który pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. Od najbardziej znanych i lubianych kotletów mielonych, przez delikatne w smaku pulpety zanurzone w pysznym sosie, po klasyczne zapiekanki lub orientalne kofty. Przepisy od Roberta Sowy pokazują, że mięso mielone można przyprawić gotową kompozycją przypraw do mięs mielonych i klopsów lub bardziej uniwersalną Przyprawą do mięs Prymat i dzięki temu w kilka chwil uzyskać niesamowity smak i przepyszny obiad.
W tych sekcjach znaleźć można wskazówki Szefa Kuchni – Roberta Sowy na to co zawsze warto mieć w lodówce i jak planować swoje menu, aby nie wyrzucać niewykorzystanych składników do kosza tylko zużyć je do przygotowania posiłków w kolejnych dniach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie rozplanowanie menu i zakupy zgodnie z przygotowaną wcześniej listą. Podobnie jest z bulionem. Robert Sowa pokazał jak na bazie niedzielnego rosołu przygotowywać przepyszne zupy przez kilka kolejnych dni. Klasyczna zupa pomidorowa, lekko pikantną zupa meksykańska, krem z pieczonych pomidorów. Te przepisy udowodnią, że zupy nie muszą być nudne, a dobry rosół warto zawsze mieć w lodówce.
Lubicie jajka? To jeden z najbardziej uniwersalnych składników domowych posiłków. Jemy je na śniadanie, dodajemy je do sałatowej, zup, robimy z nich kotleciki. Przepisy z tej sekcji to pomysły na podanie jajek w klasycznym stylu oraz w postaci oryginalnych dań. Sami zdecydujcie na jakie jajko macie dzisiaj ochotę.
Ziemniaki to uniwersalny produkt. Można je gotować, piec, smażyć. W zależności od sposobu przygotowania, będą smakowały inaczej i dzięki temu nigdy się nie znudzą. Ziemniaki to też produkt, który wpisuje się w ideę gotowania #zerowaste. Jeżeli zostaną nam jednego dnia, to kolejnego możemy je przerobić na kopytka, odsmażyć na patelni, wykorzystać jako dodatek do wielu zup.
Eksperymentujcie w kuchni, uczcie się sztuki nie marnowania jedzenia, bawcie się smakami z przyprawami marki prymat i wykorzystujcie nasze pomysły na pyszne domowe obiady.
Wszystkie przepisy z serii #GOTUJWDOMU znajdziecie tutaj
Przyprawy w młynku mogą kompletnie odmienić smak Twoich potraw – dowiedz się, jak i dlaczego!
czytaj więcejWiele razy wypowiadamy to znane przysłowie z pieprzem, ale czy kiedyś się nad nim zastanawialiście? Czas poznać odpowiedź na pytanie, gdzie pieprz rośnie!
czytaj więcejSprawdź, jakie przyprawy stosować do tradycyjnych, polskich zup i nie tylko!
czytaj więcej